Nya fönster för bättre effekt

Det finns en uppsjö fönster för den som vill förnya fastighetens utseende, förbättra energiförbrukningen, öka funktion eller helt enkelt ta hand om sitt hem. Som en hjälp för att välja rätt utifrån behov och önskemål, går vi nu igenom några parametrar att överväga. Oavsett vad man söker är det viktigt att vara noga i mätningen. Detta gäller i synnerhet om man har för avsikt att beställa hem fönster från en leverantör. I dessa fall kan fel mått innebära att man står helt utan fönster att sätta in. För den som lagt ut arbetet till en hantverkare är det istället en fråga om att välja.

Inåtgående eller utåtgående fönster

Detta är ett val som handlar om fönstrets funktion. Det går inte att ge några egentliga tips om vad man som kund bör välja då det blir en fråga om hur bostaden ser ut. Generellt kan man dock säga att fönster med krukväxter kan kännas svåra att använda fullt ut om de är inåtgående. Utåtgående fönster är i dessa fall bättre i fråga om användbarhet. Ytterligare ett alternativ som för många är ett bra val, rör vridfönster. Dessa kan vanligtvis roteras för att enkelt kunna rengöra och hantera rutan från båda håll. Fasta motsvarigheter behöver putsas även utifrån då man helt saknar möjlighet att komma åt båda sidor från insidan. Fördelen kan dock vara att risk för kallras och drag minimeras radikalt.

U-värde

Oavsett vad man har för uppvärmning är det bra att hålla bostaden ventilerad men effektiv. Det finns stor risk att man upplever läckage genom rutorna vilket innebär att mer energi krävs för att hålla uppe rumstemperaturen. För den med direkt-el kan det röra sig om stora belopp över tid. En fönsterrenovering eller byte av fönster blir för vissa en bra investering som ger resultat ganska snabbt. U-värdet är vad som används när man skall beräkna energiförlust. Ett lågt värde innebär att fönstret håller inne värmen istället för att släppa ut den genom ruta och lister. Värde ”1.0” innebär att en grads temperatursänkning resulterar i ett läckage om 1 Watt. Om man ser över utbudet av nya och moderna fönster, är det inte ovanligt med klart lägre värden än för några år sedan. Det har hänt en hel del genom åren och dagens fönster och fogar har betydligt bättre egenskaper och effekt nu för tiden.

Åtskillig information finns att tillgå via nätet. Detta en är bra informationsbas när det handlar om nya fönster.

Effektiv flyttstädning

Om man ska flytta är det viktigt att lämna huset eller lägenheten i bra skick. En flyttstädning innebär att hela bostaden ska städa noggrant och alla platser ska vara rena och fina. Till exempel ska fläckar på väggar bort, ugnen ska vara ren, persienner dammtorkade och dörrhandtag ska vara glänsande rena. Att flyttstäda kan vara något som tar tid och mycket kraft. Man kan antingen göra det ensam ,tillsammans med familj och vänner. Det blir billigare men tar tid. Man kan också anlita en flyttstädnings firma som gör jobbet åt dig för en viss summa pengar. Kostnaden beror på hur stor boyta du har.

Vad bör jag tänka på när jag flyttstäda

Det är viktigt att först tömma hela bostaden på möbler, flyttkartonger och ha alla skåp och lådor tömda. Hela området måste städas även garage, balkong, förråd och trädgård. Man kan börja med att göra en generell städning för att sedan börja göra en mer detaljerad städning. Det kan vara bra att göra en check list innan du börjar att städa för att vara säker på att allt blir gjort. Det kan också vara bra att ha en ordningen på vilket rum du börjar och vilket du slutar med. Är ni flera som städar kan man kolla av varandras arbetsområden så man är säker på att det är fint och rent.

Vilket material behöver jag när jag flyttstädar

Det är viktigt att du först och främst tänker på att inte stänga av varmvattnet det är bra att ha vid städningen. Det material som bör inhandlas är: många trasor och tvättsvampar, mopp, skurhink, dammsugare, toalettborste, fönsterskapare, olika typer av rengöringsmedel för olika ytor. För att inte förstöra dina händer tänk på att använda städvantar.

Om du inte orkar eller har tid att städa själv

Det finns många företag att anlita om du inte orkar, har tid, eller resurser för att städa på egen hand. Ofta anlitar man flyttstädning via städfirma. Priserna kan skilja sig på grund av storlek på boytan och hur smutsig bostaden är och kan skilja sig på några tusenlappar. Om man städar själv är det viktigt att ha i åtanken att man själv inte skulle vilja flytta in i en nytt hus som inte var ordentligt städat och det första som måste göras är att börja städa. Om man absolut inte orkar eller vill anlita städhjälp kan man försöka förhandla med den nya köparen om priset kan vara något billigare utan städ.

Vad är Centraldammsugare?

Centraldammsugare har med åren blivit alltmer populära. Det finns ett stort utbud av centraldammsugare på marknaden där både kvaliteten och priset kan skilja sig åt för att passa alla olika typer av behov. En centraldammsugare behöver också installeras, vilket man kan göra själv eller anlita ett proffs på marknaden som kan hjälpa dig med att få ditt dammsugarsystem installerat och igång på ett snabbt och smidigt sätt. Nedan kommer vi att presentera de fördelar som finns med att ha en centraldammsugare jämfört med en vanlig dammsugare.

Fördelar med en centraldammsugare

Det finns många fördelar med att skaffa en centraldammsugare istället för en vanligare variant av dammsugare. Först av allt är de väldigt behändiga eftersom centralenheten ofta är installerad på annan plats i bostaden, som till exempel i ett garage eller i en källare. Detta gör att det endast krävs en lång slang och ett munstycke för att kunna dammsuga hela bostaden, oavsett hur stor bostaden är. Det är inte heller en maskin som måste bäras upp och nerför trappor, över trösklar eller runt hörn, vilket gör dammsugningen enkel, smidig och kan utföras av egentligen vem som helst. Vidare gör centralenheten i till exempel garaget att dammsugningen blir tyst då det inte är en skränig maskin som ska bäras eller dras omkring på golvet.

En av de största fördelarna med starka nya centraldammsugare jämfört med en vanlig dammsugare, är den friskare och renare inomhusluften som du kommer att få i din bostad. En centraldammsugare suger upp även de minsta partiklarna i dammet och även i många fall allergiframkallande ämnen, vilket gör att personer med allergier kan må bättre om bostaden dammsugs med en centraldammsugare. Vissa centraldammsugare har självrengörande filter och behöver inte tömmas mer än 1-2 gånger per år, vilket gör att du kommer att spara mycket pengar på att inte behöva köpa dammsugarpåsar och hålla koll på vilken påse som passar just din dammsugare.

En annan fördel är också att en centraldammsugare är effektiv, inte bara effektiv på det sätt att sugeffekten är större än en vanlig dammsugare, utan även att en centraldammsugare är gjort i material och med en teknik som gör att den håller länge.

Inbrottslarm allt mer populärt

Inbrottslarm allt mer populärt

Att installera inbrottslarm blir allt mer populärt bland svenskarna. Det kan vara en trend eller så är det för att man påverkas av statistiken. Inbrottslarm är ett larm som skyddar ditt hus från att få inbrott. Larmet stoppar inte tjuvarna men kan verka avskräckande. Inbrottslarm blir mer och mer populära i lägenheter. Det går att installera inbrottslarm och ta till flera andra metoder för att undvika inbrott. I texten utreds fördelar med inbrottslarm och fakta som kan vara bra att veta. Det är din trygghet och säkerhet som står på spel!

Bra att installera inbrottslarm

Det finns många fördelar med att installera inbrottslarm. Den uppenbara fördelen är att risken för inbrott minskar. Det är vetenskapligt bevisat att inbrottslarm minskar risken för inbrott. Larmet är helt enkelt avskräckande. Ett inbrottslarm kan också hjälpa även om en tjuv har brutit sig in. Inbrottslarm stressar tjuven och får hen att göra misstag. Särskilt om det är en siren på larmet. Då kan grannar gå ut och se vad som händer. Inbrottslarm kan därför stoppa tjuven även när den är inne i ditt hem. Ett inbrottslarm har alltså flera fördelar!

Bra att veta om inbrottslarm

Innan man köper inbrottslarm kan det vara bra att ha tänkt igenom vissa saker. Ett inbrottslarm skyddar inte ditt hus från inbrott på något fysiskt sätt. Det skyddar psykiskt i och med skrämselfaktorn. Att ha ett inbrottslarm innebär därför inte en total säkerhet. Du kan fortfarande få inbrott och då är det inte säkert att larmet hjälper. Var därför noga med att läsa på om inbrottslarm. Jämför olika typer av olika prisklassen och försök reda ut ditt behov. Det är klart att man inte kan förutsäga om man får inbrott eller ej. Men med statistik kan man försöka räkna på oddsen.

Inbrottslarm och hemförsäkring

Om du funderar på att skaffa inbrottslarm kan det vara bra att jämföra många olika. Att skaffa inbrottslarm är en rejäl investering. Beroende på vilken typ av inbrottslarm du väljer blir priset olika. Du får försöka tänka på vilket behov du har som person av inbrottslarm. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att prata med ditt försäkringsbolag. Ibland händer det att de har ett samarbete med ett visst bolag. Det kan vara billigare att köpa i samarbete med ditt försäkringsbolag. Ibland ingår någon typ av rabatt! Om du har otur och får inbrott trotts att du har inbrottslarm kan det hjälpa i efterhand. Det kan hjälpa för att fånga tjuvarna samt att du kan få mer tillbaka på försäkringen!

Villalarm skyddar dig och din familj

Att ha ett villalarm kan ge dig och din familj en trygghet, då ni vet att ert hem alltid är skyddat från olyckor och elände av olika slag. När man som villaägare blir äldre, rörelseförhindrad på något sätt eller ofta lämnad själv hemma, kan denna trygghet vara ovärderlig. För den äldre människan som kanske inte klarar av att ta sig hemifrån med den fart som krävs i många hotfulla situationer, kan ett larmsystem som varnar lämplig myndighet (till exempel polis eller brandkår) om fara vara till stor hjälp.

För den som är rörelseförhindrad och inte kan lämna bostaden är ett villalarm inte bara ett effektivt sätt att övervaka alla delar av bostaden, utan även en möjlighet att vid behov kalla på hjälp. System för hemlarm är dessutom väldigt användbara för familjer som ofta lämnar en eller flera familjemedlemmar ensamma hemma. Oavsett om det är barnen som lämnas hemma av arbetande föräldrar, eller om det är den bättre hälften till en person som under längre perioder bor och jobbar på annan ort, kan ett villalarm ge en stor trygghet.

Villalarm skyddar värdefulla tillhörigheter

En vanlig orsak till att villaägare investerar i villalarm är för att skydda sina värdefulla ägodelar. Under vår livstid hinner vi samla på oss ett antal föremål som har stor betydelse för oss. Det kan röra sig om föremål med ett sentimentalt värde, till exempel arvegods, eller föremål med ett högt monetärt värde. Dessa saker representerar vilka vi är och vad vi har åstadkommit här i livet. När en inbrottstjuv bryter sig in i vårt hem, är dock våra känslor för de olika ägodelarna det sista som denne har i åtanke. Inbrottstjuven fokuserar istället på försäljningsvärdet av de saker som denne kan komma över.

Varje år sker massvis med villainbrott i vårt land. För de flesta villaägare räcker den blotta åsynen av ett villalarm för att skrämma bort inbrottstjuvar. När så inte är fallet kan det larma polis och öka möjligheterna för att inkräktarna åker fast. Många larmsystem idag har kameraövervakning, vilket gör att tjuvarna kan tas på bar gärning. Denna bevisning kan dels hjälpa till att identifiera förövarna och dels bidra till att få dem fällda genom en rättegång.

Fördelar med robotgräsklippare

Fördelar med robotgräsklippare

Många villaägare frågar sig om en robotgräsklippare är värd sitt pris. Det korta svaret på den frågan är ja! En robotgräsklippare är utan tvekan värd sitt pris och här kommer vi gå igenom varför vi anser detta.

En robotgräsklippare sparar dig tid

Tänk vad du skulle kunna göra med all den tid du spenderar på att klippa gräset under sommarmånaderna, om du istället lät en robotgräsklippare göra jobbet. Om du till exempel klipper din gräsmatta två gånger i månaden under april och maj, och sedan en gång i veckan från juni till och med augusti, samt två gånger i september innebär det att du klipper gräset cirka 30 gånger. Låt oss säga att det tar dig 18 minuter att klippa gräset – du spenderar alltså 540 minuter åt att göra detta, vilket motsvarar hela 9 timmar!

Det du skulle kunna göra med dessa 9 timmar är till exempel att beta av hela serier av de tv-program du inte har hunnit se, titta på 6 hela fotbollsmatcher eller bevittna 4 teaterföreställningar. Dessa är bara några exempel på de saker du skulle kunna göra istället för att klippa gräset. Om du fortfarande inte är övertygad om att en robotgräsklippare är rätt väg att gå rekommenderar vi dig att fortsätta läsa. Har du redan bestämt dig för att investera är denna gräsklipparen ett utmärkt val som klarar riktigt stora gräsmattor.

En robotgräsklippare är billigare att förvara än en åkgräsklippare

Om du har en större trädgård är sannolikheten stor att du använder en åkgräsklippare för att klippa gräset. Dessa kan förvisso vara roligare att använda, men de har till att börja med ofta en hög prislapp. Dessutom behöver du förvara din åkgräsklippare någonstans när du inte använder den. En robotgräsklippare kan du helt enkelt lämna i trädgården på sommaren och på vintern är den så pass liten att du kan förvara den i ett hörn av garaget.

En robotgräsklippare kan klippa gräset på kvällen

Du spenderar förmodligen mest tid i trädgården på dagen när solen står på. Samtidigt är det på dagen du klipper gräset, vilket gör att du förlorar värdefull tid i solen under våren och sommaren när du klipper gräset. En robotgräsklippare är ofta så pass tyst att du kan låta den klippa gräset på kvällen eller natten, vilket gör att du kan vistas i trädgården på dagarna utan att behöva klippa gräset.

Miljövänlig sträckfilm

Miljövänlig sträckfilm

Likt många andra produkter på dagens marknad går utvecklingen av den sträckfilm vi använder för att säkra pallar och andra produkter ständigt framåt. Förutom icke-genomskinlig och färgad sträckfilm har även allt tunnare men samtidigt starkare film börjat tas fram. Som så mycket annat i samhället läggs också ett allt större fokus på miljö och hållbarhet. Därför är det inte särskilt förvånande att allt fler producenter nu har börjat lansera miljövänlig sträckfilm.

Det är alltid viktigt för tillverkarna att fortsätta utvecklingen mot mer miljövänlig sträckfilm för pallar m.m. Vid framställningen av dagens filmer används petroleum, och även om produkterna kan återvinnas, ligger för närvarande ett stort fokus på att minska den mängd petroleum som används vid framställningen av sträckfilm. Det är därför många tillverkare anstränger sig för att ta fram en tunnare och styvare sträckfilm som samtidigt är starkare. Framställningen av denna film kräver inte lika mycket petroleum och det minskade avfallet gör att denna film anses vara ett bra miljövänligt alternativ till den traditionella sträckfilmen.

Tunnare och starkare sträckfilm

Även om målet är att ta fram en starkare och mer miljövänlig film, är även prestandan viktig. Såväl tillverkare som distributörer och återförsäljare efterfrågar en sträckfilm med vilken de på ett säkert sätt kan säkra sina produkter på pallar och minskar svinnet.

Eftersom denna nya typ av sträckfilm är styvare och tunnare än tidigare, drabbas inte de arbetare som kommer i kontakt med sträckfilmen när de lindar in varor av skador och utmattning i lika hög utsträckning som tidigare. En tunnare film kräver nämligen inte lika mycket kraft för att man ska kunna sträcka filmen ordentligt runt pallen och de produkter som står på denna.

De farhågor som många potentiella användare har är att den tunnare filmen inte skulle kunna hantera lika tunga laster som tjockare sträckfilm kan. Detta har dock visat sig vara felaktigt då den nya filmen trots sin ringa tjocklek är lika hållbar som tjockare film. Många experter tror därför att denna typ av sträckfilm kommer att få ett allt större utrymme på marknaden framöver. Den fungerar lika bra att linda in enskilda produkter såsom möbler med som att linda in laster bestående av flera olika produkter.

Packband av olika material

Packband av olika material

Det finns främst tre olika typer av packband som används inom industrin: stålband, plastband av polyester och plastband av polypropylen. Alla tre har sina styrkor och användningsområden. Här får du information om vilka packband som passar bäst för olika syften.

Stålband

Packband av stål är de starkaste packbanden av de alla. Det är rekommenderat att du använder stålband när godset ställer höga krav på packbandens hållbarhet, och då det är viktigt att draghållfastheten är hög. Samma sak gäller om den produkt som ska bandas är het eller vass. Även om packband av stål ofta föredras inom vissa branscher, har de börjat minska i popularitet. Anledningen till detta är främst att packband av stål kan vara farliga att hantera på grund av de vassa kanterna, samt att de är svåra att återvinna.

Plastband av polypropylen

Plastband av polypropylen är de packband som används flitigast och det är även det billigaste alternativet av alla packband. Polypropylen är ett material som har en låg vikt och är lätt att återanvända, samtidigt som plastband av detta material är enkla att applicera. Dessa packband finns tillgängliga i två olika kvaliteter, där den ena är till för handverktyg och den andra för bandmaskiner. Plastband för bandmaskiner kan även användas av medarbetare som använder sig av handverktyg, men plastband för handverktyg bör inte användas i bandmaskiner. Denna typ av packband används i alla automatiska bandmaskiner.

Plastband av polyester

Polyester, även kallat PET, sträcks inte ut på samma sätt som plastband av polypropylen och behåller sin hållfasthet över tid. Den förstnämnda egenskapen är produktens främsta nackdel. Eftersom denna typ av packband är de starkaste av alla plastband, används packband av polyester ofta för bandning av tyngre laster som kan sätta sig under transport eller förvaring. Det är också ett konkurrenskraftigt alternativ vad gäller pris och prestanda, vilket har gjort att många företag som tidigare använt sig av packband av stål har gått över till att använda packband av polyester. Dessa finns tillgängliga i två olika kvaliteter: en för handverktyg och en för bandmaskiner. Plastband av polyester är också enklare att återvinna än vissa andra typer av packband.

Undvik saltade fakturor för tjänster

Spelar ingen roll om det handlar om kontorsstädning, snickeri eller VVS – ingen vill nog betala överpris över huvud taget. Vanligast är det kanske att man råkar ut för dessa om man beställer tjänster till hemmet, och inte till företaget så som kontorsstädning, även om risken finns även där.

Risken är troligtvis större om man bor i en storstad som till exempel Stockholm. I Stockholm (och viss mån även Malmö och Göteborg) finns ett större utbud där oseriösa aktörer lättare kan försvinna i mängden. I ett mindre samhälle har man ofta koll på de firmor som finns och verkar i området.

Undvik saltade fakturor för tjänster

Skriv alltid ner

Att skriva ner det man kommit överens om är kanske den enskilt viktigaste åtgärden man kan ta för att undvika att bli lurad. Anlitar du till exempel en firma för kontorsstädning, bör det stå klart och tydligt vad som ingår, vad som inte ingår och hur länge och hur mycket personalen som ska städa. Skriv även ner allt annat du kommer på.

Det här gäller såklart inte bara om du anlitar en firma för kontorsstädning. Oavsett vilken tjänst det gäller, bör ni alltid fästa era överenskommelser på papper. Visserligen har muntliga överenskommelser också betydelse – men de är mycket svårare att bevisa. I en tvist handlar det ofta om ord mot ord om överenskommelsen endast varit muntlig.

Att fästa överenskommelsen på papper bör ligga i både dig och firmans intresse. Om firman inte vill göra detta, kan det vara ett tecken på att det är något som de inte berättar för dig. Som sagt är risken för att råka ut för dessa typer av missförstånd troligen högre i storstäder, så som Stockholm, då fler oseriösa aktörer sannolikt huserar där. Det är dock inte bara i Stockholm, Malmö och Göteborg detta kan hända, så man bör alltid vara på sin vakt.

Maxpris

Kom överens om ett maxpris som inte får överstigas. Precis som andra överenskommelser bör även detta fästas på papper. Menar hantverkaren att det behövs några tilläggsarbeten, bör du be om att få även det skriftligt.

Gör efterforskningar

Kolla upp aktören ordentligt innan du bestämmer dig för att anlita någon. Be om referenser och leta upp information om dem på nätet. Kolla även miljömärkningar och försäkringar. Miljömärkningar och försäkringar kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilken tjänst du anlitar firman för. Handlar det till exempel om flytthjälp, är försäkringen särskilt viktig om dina ägodelar är dyra. Handlar det om kontorsstädning kanske det är lite mindre viktigt – men fortfarande något som bör kollas upp.

Effektivare via flyttfirma

Effektivare via flyttfirma

När man står i full färd med att byta boende är det en hel del bestyr som ska avklaras. Förutom planering av timing med att slippa till exempel behöva betala mer än nödvändigt i dubbla hyror, är det ofta en lång period av förberedelser för att packa rätt, som man står inför. Att packa rätt är inte det lättaste, och ofta kan man behöva sortera ut en hel del saker som man kanske inte har någon användning för längre, innan man ens börjar själva packandet.

Som tur är finns det hjälp att få! Bor man nära Stockholm finns det gott om flyttfirmor i eller omkring Stockholm, som kan hjälpa till med det som oftast upplevs vara det svåraste och det som tar mest energi, nämligen själva fysiska flytten. Vissa flyttfirmor nära Stockholm kan, förutom hjälpa till med själva flytten det vill säga transporten av bohaget från plats A till B samt att bära in allt, också hjälpa till med viss uppackning och/eller packning! Dylika tjänster är rena drömmen för en stressad storstadsbo, och även för äldre generationer som ämnar flytta och kanske inte vill fresta på kroppen med den fysiska ansträngning som det innebär att packa ner och upp.

Tungt uppdrag

Det finns en hel del olika flyttfirmor i eller omkring Stockholm att vända sig till, och det kan vara svårt att veta vilken man bör välja. Ett bra tips är då att fundera på vad man främst har behov av och vill ha hjälp med. Vissa kanske främst behöver hjälp med just packning och uppackning, men väljer att sköta det andra med själva transporten på egen hand. Andra kanske först och främst är ute efter några som kan hjälpa till med körningen och att bära in allt till det nya stället.

Oavsett vad man främst är ute efter för slags hjälp, är det bra att så tidigt som möjligt höra sig för med de flyttfirmor man funderar på att anlita, och höra efter vad de kan erbjuda för slags tjänster, och hur långt i förväg de behöver bli kontaktade när man sedan har bestämt sig. Vissa flyttfirmor i eller omkring Stockholm behöver bli kontaktade med ganska lång tidsmarginal för att kunna säkerställa att personalresurserna kan finnas på plats för att kunna leverera rätt typ av hjälp.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är huruvida man vill ha hjälp med flyttstäd eller inte. Många upplever flyttstädningen som det mest betungande av alla göromål i samband med flytt, och därför kan det vara skönt att veta om vilka flyttfirmor som tillhandahåller den typen av tjänster, så att man hittar rätt!