Tak

Innan du anlitar en takläggare

Innan du anlitar en takläggare

Ska du anlita en takläggare? Det kan kännas lite nervöst, eftersom det ofta är ett stort (och dyrt) arbete som det gäller. Förtroende är viktigt, och det gäller att man hittar en firma som man känner sig trygg med. Om du dessutom ska anlita takläggare i en större stad som Stockholm, kan det kännas särskilt viktigt att göra en bakgrundskoll. Detta eftersom det finns ett större ”brus”, där oseriösa aktörer lättare kan gömma sig. På en mindre ort är det sannolikt svårare att ”gömma sig” än vad det är i Stockholm. Har man visat sig opålitlig en gång, sprids ordet och det blir markant svårare att hitta en ny kund – åtminstone på samma ort.

Innan man anlitar en takläggare, oavsett om det är i Stockholm eller en liten ort, finns det en del saker som man kan tänka på. Hit hör till exempel att ta referenser, att göra en liten bakgrundskoll, kolla omdömen och jämföra offerter. Läs mer nedan, du kan även få mer information genom denna sida.

Titta på referenser och omdömen

Att lyssna till referenser och omdömen är en enkel åtgärd som kraftigt reducerar risken för att du stöta på en oseriös aktör. Tittar du på sociala medier och omdömesplattformar kan du snabbt få dig en bild av hur nöjda kunderna är. Tänk dock på att inte dra alltför stora växlar på enbart ett fåtal recensioner. Enstaka omdömen är mycket enkla att manipulera, speciellt om användarna inte är verifierade på något sätt.

Gör en snabb koll på ekonomin

Kolla gärna upp företaget på Allabolag. Hur ser det ut? Har de gått med stora förluster i flera års tid? Om ni ska påbörja ett större projekt kan det vara ett risktagande om det går dåligt för firman. Skulle de gå i konkurs, samtidigt som arbetet fortfarande pågår, kan det innebära en process i sig att lösa det problemet. Kolla även om takläggaren har skulder eller betalningsanmärkningar, och bilda dig en helhetsuppfattning.

Ta in flera offerter

Genom att ta in flera offerter kan du säkerställa att du betalar ett marknadsmässigt pris. Du ser då på en gång om en firma ligger markant högre eller lägre än de andra. Om de ligger avsevärt lägre i timkostnad – nästan lite för lågt – så kan det vara ett tecken på att de jobbar med svart arbetskraft. Om de ligger markant högre, bör det finnas något som rättfärdigar det (speciell kompetens exempelvis).

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)