Takbeläggning

Om du äger ett hus eller en annan fastighet har du förmodligen en uppfattning om vilka typer av underhåll som krävs. Att sköta underhållet är viktigt för att hålla fastigheten i gott skick och kunna sälja den en dag. Takunderhåll kan vara särskilt knepigt, eftersom så många saker kan gå fel med ett tak och det inte alltid är lätt att se vad som händer där uppe, såvida det inte börjar regna inne i huset.

Därför är det en bra idé att ha en välinformerad förståelse för takläggning för alla som äger en fastighet och räknar med att behålla den i mer än några år. Följande guide hjälper dig att förstå de olika takalternativ som finns tillgängliga för både husägare, hyresgäster och företagare. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om takbeläggning innan du fattar ditt slutgiltiga beslut om vilken typ av tak som bäst passar dina behov.

Asfaltskiffer

Om du har bott tillräckligt länge i ett område har du förmodligen sett massor av standardiserade asfaltskiffer på taken runt omkring dig. Även om de har funnits i årtionden är asfaltsskiffer fortfarande en av de mest populära typerna av takmaterial. Skallror och bältros är två ord för samma sak. Asfaltskiffer är i huvudsak platta bitar av svart tjärpapp som är insvepta i glasfiber, med en remsa av metall som dalgång. Denna metallremsa sticker ut över taklinjen för att hjälpa till att leda bort vatten från taket och skydda det från vindskador och andra problem som kan leda till läckor och andra kostsamma problem. Även om det finns en mängd olika tätningsmedel och andra material som kan appliceras på asfaltskiffer för att förlänga deras livslängd, är de i allmänhet ett billigt takalternativ som kan installeras snabbt.

Metalltak

Metalltak är extremt hållbara, långvariga och mycket motståndskraftiga mot extrema väderförhållanden, inklusive hagel och andra naturkatastrofer. Även om de är lite dyrare än andra typer av takmaterial kan ett plåttak hålla i upp till 50 år med rätt underhåll och kan ibland täckas av försäkringar i händelse av skador som uppkommit vid naturkatastrofer. Metalltak finns i en mängd olika färger, inklusive traditionell svart och vissa ljusare nyanser som brons eller till och med silver. De finns också i en rad olika texturer, från slät till en mer strukturerad yta som liknar ett korrugerat utseende. De flesta metalltak är tillverkade av antingen stål eller aluminium. Stål är ett tyngre och mer hållbart alternativ för dem i extrema klimat, medan aluminium är lättare och vanligtvis bättre lämpat för klimat med varmt väder. Båda materialen är extremt hållbara och motståndskraftiga mot vattenskador, vilket är en av de främsta orsakerna till takskador.

Metalltak är det vanligaste takvalet i nordväst på grund av deras hållbarhet och installationsvänlighet. Detta gäller särskilt när man använder lättare metaller som aluminium, vilket är ett utmärkt val för den här regionen. Metalltak finns i en mängd olika stilar och färger. Stilarna sträcker sig från stående falsade paneler till korrugerade och böjda paneler. Alla är mycket väderbeständiga och hagelbeständiga. Metalltak är också energieffektiva. De reflekterar solens strålar och bidrar till att hålla ditt hem svalare på sommaren och varmare på vintern. De minskar också luftföroreningar, vilket gör dem till ett bra val för husägare som vill minska sitt koldioxidavtryck. Metalltak är extremt hållbara. Ett väl installerat tak kan hålla i upp till 40 år eller mer.

Tegeltak

Tegeltak är en vanlig syn i vissa områden, men de är faktiskt ett av de mest långvariga och hållbara alternativen. De är ett utmärkt val för områden med mycket kraftigt regn och används ofta på kommersiella byggnader. Tegeltak kan hålla i upp till 50 år eller längre och kräver mycket lite underhåll för att hålla dem i toppskick. Underhåll, som rengöring och ny fogning, kan förlänga livslängden på dessa tak ytterligare. Den främsta nackdelen med tegeltak är kostnaden. De är mycket dyrare än andra typer av takmaterial och måste installeras av proffs. Utbetalningen kan dock vara väl värd det för dem som har en budget som kan ta hänsyn till de initiala kostnaderna.

Trätak

Trätak är en mycket miljövänlig typ av tak som är utformad för att smälta in i den omgivande miljön. Trätak används ofta på stugor och andra byggnader som kräver ett rustikt, skogligt utseende och är faktiskt ett mycket gammalt takalternativ. Trätak är ett ganska miljövänligt alternativ och passar utmärkt för att smälta in i naturliga miljöer, men de kräver vissa speciella överväganden. Du måste försegla träet med jämna mellanrum för att hålla det vattentätt och täckt med en brandsäker beläggning. Och du måste se till att det är ordentligt installerat så att det inte ruttnar underifrån. Om du bor i ett område med mycket nederbörd kanske ett trätak inte är ditt bästa alternativ. Träet kommer att svälla vid kraftiga regn och kan leda till att taket böjs och läcker.

Hagelresistenta tak

Hagelresistenta tak är utformade för att klara otroligt starka vindar, kraftiga regn och till och med hagel. De är det bästa alternativet för dem i områden som upplever hagelstormar av alla svårighetsgrader. Hagelresistenta tak är byggda enligt en mycket högre standard än andra taktyper och är konstruerade med starkare material. De installeras också med särskilda tekniker för att säkerställa att de håller sig säkert på plats under stormar med starka vindar och andra naturkatastrofer. I allmänhet tillverkas hagelresistenta tak med glasfiberskiffer som är mycket tjockare än vanlig skiffer. Eftersom de är tjockare är de tyngre, vilket gör dem extra tåliga mot kraftiga vindar och hagel, vilket gör dem till ett bra alternativ för extrema väderförhållanden.

När det gäller takbeläggning av metall är inte alla valmöjligheter lika. Det beror på att det våta och fuktiga klimatet innebär att vissa takmaterial inte håller lika länge här som på torrare platser. Det första steget i valet av tak är att förstå dina alternativ. Det finns flera vanliga typer av tak som finns i hus i hela regionen. Var och en har sina för- och nackdelar beroende på hur du lever och var du bor. Vilket är det som är vettigt för dig? Låt oss ta en titt på några av de vanligaste takalternativen för bostäder i nordväst.

Tegeltak

Tegeltak är ett av de mest populära alternativen i västliga stater, där de ofta används i hus i spansk stil. De är också mycket vanliga i torrare områden. Plattor är vanligtvis tillverkade av lera. De finns i en mängd olika stilar, färger och storlekar. Eftersom de är gjorda av lera är de ett bra val för områden där det krävs särskilda takbeläggningar. Plattorna är porösa, så de kan absorbera vatten som sipprar genom taket. De isolerar också bra, vilket kan bidra till att hålla hemmet svalare. Tegeltak har en lång livslängd, särskilt i områden där det inte finns några extrema väderförhållanden. De är dock tunga, vilket kan göra dem dyrare att installera.

Polyurea belagda tak

Om ett plåttak inte är ett alternativ för dig kan ett tak med polyureabeklädnad vara ett bra alternativ. Dessa tak används ofta i nordväst och är mycket vattenavvisande. De är också lätta, så de är lätta att installera. Tak av cederträ och shingel rekommenderas inte i nordväst på grund av träets fuktinnehåll. Den här typen av tak håller 10 till 20 år eller mindre i vårt klimat.

Tak av massivt gummi

Gummitak är ett annat bra alternativ för husägare i nordväst som vill ha ett högkvalitativt tak som är vattenavvisande. Dessa tak är tillverkade av en typ av gummi som kallas EPDM (etylenpropylendienmonomer). De är lätta, lätta att installera och finns i en mängd olika färger. Gummitak håller i ungefär 30 år – vilket är en kortare livslängd än metalltak. Gummitak är dyrare att installera än de flesta andra typer av takbeläggningar.

Träslagstak

Träspåntak är ett vackert och naturligt alternativ. Men de rekommenderas inte i ett fuktigt klimat som det nordvästra Stilla havet. Fukt som sipprar in i taket kan orsaka röta, vilket kräver en kostsam reparation. Träskaktak rekommenderas inte i nordvästra delen av landet, särskilt inte i områden med mycket nederbörd.

Dimensionell bågskiffer (även kallad dimensionell asfaltskiffer)

Dessa takläggningar är som vanliga takläggningar, fast tjockare. De är ofta tillverkade av återvunnet material, som papper och plast. De är ett utmärkt val om du vill satsa på ett grönt takalternativ. Dimensionell shingel är tyngre än vanlig asfaltsingel, så de kanske inte är ett bra val om du planerar att lägga dem på takets kant. Dimensionella bågskivor är dyrare än vanliga bågskivor, men de har en längre garanti (25 år eller mer).

Betongtak

Betongtak är utformade för att hålla länge – vissa beräknas hålla i 50 år eller mer. Detta hållbara takmaterial kan installeras i en mängd olika stilar, inklusive platta och lutande tak. De är ett bra val för husägare som vill ha ett tak som kräver lite eller inget underhåll. En nackdel med betongtak är att de är tunga. Detta kan göra installationen dyrare.

Slutsats om Takbeläggning

Takläggning är en stor investering. Det är viktigt att välja ett takmaterial som håller i minst 20 år. I nordväst innebär det att man måste välja ett tak som är vattenavvisande. Du bör också ta hänsyn till kostnaden för installationen. Detta inkluderar kostnaden för material och arbete. En viktig faktor att tänka på är var du bor. Tak som fungerar bäst i torra klimat kommer inte nödvändigtvis att fungera bra i nordvästra Stilla havet. Men oroa dig inte! Med dessa rekommendationer kommer du garanterat att hitta ett tak som fungerar utmärkt i ditt hem.

Tak är den första försvarslinjen mot hårda väderförhållanden. Även om de kan vara ganska underhållsfria kräver de också en del underhåll för att hålla dem i gott skick. Tak måste också bytas ut då och då på grund av slitage. Att ha en uppfattning om vilken typ av tak som är bäst för din situation kan bidra till att förhindra kostsamma reparationer och hålla ditt hem säkert från extrema väderförhållanden.