Trädgård

Bygga växthus – saker att tänka på

Ett växthus (även kallat drivhus) är en byggnad eller konstruktion av glas eller plast för att skapa ett bättre klimat för dina växter. Växthuset släpper in värme och solljus men hindrar en del av värmen från att försvinna.

Med ett växthus kan du skapa bästa möjliga förutsättningar för dina blommor och grönsaker att växa. Du förlänger säsongen för dina grödor med 2 – 4 månader. Det kan även vara den perfekta oasen att dra sig tillbaka och koppla av på.

Växthus finns i många storlekar och material. Från litet växthus och minidrivhus i plast till stora professionella växthus.

Typer av växthus

Det finns flera typer av växthus. Vilken variant som passar dig bäst beror bland annat på:

  • Din budget
  • Hur mycket utrymme du har
  • Vad du tänker odla
  • Hur mycket tid du vill lägga på ditt växthus
  • Om du vill bygga själv eller köpa nytt

Plast eller glas?

En första fråga som du får ställa dig är om du ska ha ett växthus i plast eller glas. Det finns fördelar och nackdelar med både glas och plast. Dessutom finns ett tredje alternativ – plastfolie:

  Växthus av glas Växthus av plast Plastfolie
Fördelar Släpper igenom mycket ljus.

Bästa växtresultatet.

Billigast på lång sikt eftersom det håller längre.

Lätt att bygga stomme.

Lätt att hantera.

Lätt att montera.

Billigt att komma igång.

Stommen kan byggas ganska lätt.

Lätt att laga.

Nackdelar Dyrast i inköp.

Går lätt sönder.

Kan gå sönder om växthuset rör sig på vintern på grund av tjäle.

Kräver kraftigare stomme och spröjsar.

Mörknar med tiden.

Håller inte lika länge som glas.

Håller inte så länge.

Minskat ljusinsläpp redan andra sommaren.

Dyrare i längden.

Inte så snyggt.

 

Förutom det ”klassiska” växthuset finns även olika andra varianter:

Växthus i glas
Ett växthus i glas håller längre och ger bättre förutsättningar för växterna.

Pallkrageväxthus

Pallkrageväxthus är ett litet växthus som monteras direkt på en pallkrage. Denna växthusvariant är billig, enkel och praktisk.

Det finns olika typer av pallkrage växthus:

  • Med överdrag i plast: Den vanligaste typen. Måste stå skyddat.
  • Armerat plastöverdrag: En mer robust konstruktion.
  • Insektsnät: Ger inte så mycket värme, men skyddar mot insekter och ohyra.

Växthus mot vägg

Ett väggväxthus är ett växthus som monteras mot en husvägg, garagevägg eller utehusvägg.

Om du har ett växthus mot en av boningshusets väggar kan du bygga det som en uteplats med dörr ut från bostaden. Njut av utomhuskänsla tidigt på våren och sent på hösten, omgiven av dina favorit växter!

En fördel med växthus mot vägg är att värmen från huset ger en jämnare temperatur i växthuset över dygnet.

Drivbänk

En drivbänk är fönsterglas som monterats på en ram av brädor. Höjden på en drivbänk är cirka 10 – 15 cm. Det kan ses som ett mycket enkelt och litet växthus.

Växthus för balkong

Mycket små växthus (mini växthus), ofta av plast, som får plats på balkongen. De är också ofta mycket billiga. Det finns balkongväxthus som inte kostar mer än 50 kronor!

Växthus på mur

Denna typ av växthus ger ett klassiskt intryck som för tankarna till England. Växthus på mur består av en mur, ofta av tegelsten, som gör att glasskivorna kommer upp en bit från marken. Förutom att vara snygg har muren även en praktisk funktion: den lagrar värme under dagen vilket ger en jämnare temperatur över dygnet.

Form på växthuset

Växthus av plastfolie
Det är billigt att bygga ett växthus av plastfolie. Dock försämras ljuset redan andra sommaren.

När du ska bygga växthus bör du välja en storlek och form som gör att det känns praktiskt att använda. Självklart måste du ta hänsyn till hur stor yta du har att tillgå i trädgården.

Taket bör luta mellan 30 och 40 grader. Då förstörs det inte så lätt av snön. Dessutom är det snyggt. Lutar taket för mycket finns för mycket luftutrymme som inte utnyttjas.

Bredden bör vara sådan att du kan anlägga en gång i mitten på ca 60 till 80 cm. Bädden på varje sida om gången bör vara runt 60 – 100 cm. Om du vill ha bredare bädd än så bör du planera en gång även på andra sidan.

Gången bör vara tillräckligt bred för att du ska kunna köra in en kärra. Då blir det lättare att köra in jord och gödsel.

Väggar som är 150 till 200 cm höga är ofta ett bra val. Då blir det både lätt att sköta om växthuset och så blir det ljust. Är det mindre än 120 cm högt blir det mycket svårt att jobba i växthuset.

Dörren bör vara så hög att du kan gå in i växthuset utan problem. Du ska även kunna komma in med skottkärra. Placera dörren på växthusets norra sida så att du kan utnyttja den södra sidan fullt ut för odlingar.

Bygga själv eller köpa växthus?

Om du är händig kan det vara ett kul projekt att bygga växthuset själv. Det blir så gott som alltid billigare jämfört med att köpa ett färdigt växthus. Du har full frihet att välja höjd, bredd, längd och utformning. Om det behövs kan du bygga ut växthuset senare. Ett plus är att du kan utnyttja gamla fönster istället för att slänga dem.

Har du inte tid eller kunskap att bygga växthus själv kan du köpa ett fabrikstillverkat istället. Det blir dock nästan alltid dyrare. En fördel med färdiga växthus är att de ofta ser mycket snygga ut. Det går snabbt att montera dem och de brukar hålla mycket bra.

Bygga vaxthus billigt

Frågor innan du bygger ett växthus

Har du tänkt på allt innan du börjar bygga ditt växthus? Här är ytterligare 5 viktiga frågor att ställa innan du går vidare. Man vill ju såklart att bygget av växthus skall bli så enkelt och gå så pass smärtfritt som möjligt. Då är dessa ytterligare frågor här nedan bra att ha koll på. Detta är en expansion av den ursprungliga texten om att bygga växthus:

1- Vad är budgeten för ditt växthusprojekt?

Varje byggprojekt börjar med en plan. Det är i detta skede som du fastställer en budget för ditt projekt och ser till att du investerar dina pengar på rätt ställen. Om du är en producent som odlar en gröda för första gången kan du välja mekanisk skötsel och ett något mindre växthus för att spara kostnader under det första året. Om allt går bra året därpå kan du sedan automatisera det successivt och utöka det sektion för sektion tack vare Harnois växthus innovativa konstruktioner.

2- Vilken typ av jord ska växthuset byggas på?

Jordens sammansättning påverkar såväl växtproduktionen som byggandet. Marken kan kräva särskilda fundament, vilket medför extra kostnader. Med vissa jordar kan du installera ett fristående växthus med förankringar (inga fundament). För att undvika oväntade överraskningar måste du absolut känna till jordarten innan du investerar i marken.

3- Finns det vatten- och energiförsörjning i närheten?

Vattenförsörjningen är avgörande för produktionen, och begränsade leveranser kan hindra den långsiktiga utvecklingen av ditt företag. Vattenkvaliteten är också viktig eftersom den påverkar valet av utrustning som du använder för att behandla och konditionera vattnet.

Du måste också se till att du har tillgång till en energiförsörjning (el, naturgas, biomassa osv.) i närheten av produktionsplatsen, så att du inte hindrar din framtida tillväxt av ditt företag. Majoriteten av de lågteknologiska växthusen håller på att utvecklas till medel- eller högteknologiska växthus och har högre energibehov.

4- Har marken tillräcklig exponering för naturligt ljus och vind?

Växthuset måste installeras på en tydlig mark för att skapa ett naturligt luftflöde i växthuset. Var du placerar växthuset har en betydande inverkan på hur länge växthuset exponeras för naturligt ljus. Du måste också välja mark som är exponerad för ljus så länge som möjligt för att säkerställa hög produktivitet för din gröda.

5- Vilken typ av gröda ska du odla?

Med hjälp av research kan du välja din gröda på ett klokt sätt. Tomatproduktion är till exempel sannolikt en större utmaning för små producenter eftersom marknaden domineras av stora producenter. Om försäljningskostnaderna inte är konkurrenskraftiga bör du dessutom fundera på att välja en nischad eller mindre populär gröda, till exempel örter eller speciella sorter av gurkor. Grödan avgör också vilken modell av växthus du väljer.

För bästa växthusbygge

Dessa 5 frågor kommer att hjälpa dig att vägleda ditt växthusprojekt, och våra experter är här för att hjälpa dig att hitta svaren, så att du kan bygga ett växthus som bäst uppfyller dina behov. Att bygga ett växthus är mångas dröm och med rätt planering och genomförande kan det verkligen bli det perfekta projektet och du kan sedan i många år njuta av ditt nya växthus och alla de fina och goda grönsaker och blommor du kan odla där.

Bygga själv eller köpa växthus? Valet är ditt!

Behövs bygglov för växthus? Nej, det behövs inget bygglov om växthuset är mindre än 25 kvadratmeter. Ska växthuset stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du ha grannarnas medgivande, alternativt bygglov.

Juliana Norberg