Bygg

Bygglovsritningar – rita själv eller ta hjälp?

Det står en fritt att göra sina bygglovsritningar själv. Samtidigt är det många som hävdar att det i slutändan ofta blir billigare och bättre utfört om man tar hjälp av en firma som specialiserar sig på det. Gör man det själv utan erfarenhet finns risken att man behöver skicka in kompletterande handlingar, vilket kan göra att projektet drar ut på tiden rejält. Tips är att vara noggrann med din bygglovsritning oavsett om du ritar den själv eller tar hjälp. Det är en viktig handling i ditt husbygge. Skulle det vara några brister i det underlag som skickats in, kan processen snabbt dra ut på tiden med fördröjning av startdatum. En konsult inom bygglov kan ofta minimera tiden som krävs för att komma igång med bygget som önskas.

Du måste kunna ha fackmannamässig ritning för bygglov

Oavsett vem som gör ritning för bygglov skall dessa vara fackmannamässigt utförda. Det innebär att de ska vara ritade på rätt sätt och att de levereras enligt den gemensamma standarden. Även om det låter som mycket ta in, så behöver det inte vara särskilt svårt. Man kan absolut skapa sin bygglovsritning själv.

Några tips att ha i åtanke är som följer:

  • Rita på vitt papper. Ett tips är att använda ett rutat papper som stöd för ett första underlag. Sedan kan det användas för att överföra det till ett blankt, vitt papper.
  • Ha rätt skala. Den vanligaste skalan för bygglovsritningar 1:50 samt 1:100. Om skalan är 1:100 motsvarar alltså en cm på pappret 100 cm på riktigt.
  • Var noggrann. Ritningen måste vara noggrant ritad. Använd linjal.
  • Ta hjälp av exempelritningar. Det bästa sättet att komma igång är kanske att titta på exempelritningar. På så vis får du snabbt en överblick över vad det ungefär är som behöver göras. Här kan du till exempel se att ritningshuvud och skalstock bör finnas med.

bygglovsritningar

Rätt utförd bygglovsritning

En ritning för bygglov ska arkiveras under lång tid så det krävs att de är snygga och riktigt utförda. Framöver skall möjligheten finnas att de enkelt plockas fram och att man då tydligt ser vilket bygglov dina bygglovsritningar ligger till grund för. Det går inte att komma med en dåligt utförd ritning för att ansöka om bygglov. Var noggrann. Ha hög standard på papper. Använd linjal. Snyggt utfört ger bäst resultat.

Att ta hjälp av firma vid ritning för bygglov är enkelt – men det kostar

Som kan utläsas ovan krävs det en del tid och energi för att ordna bygglovsritningar på egen hand. Dessutom finns en större risk för att något blir fel (om man är oerfaren) och att projektet därför drar ut rejält på tiden.

Att anlita ett proffs för bygglovsritningar är enkelt. Men vad kostar det egentligen? Det varierar naturligtvis, men en firma i Mellansverige tar till exempel 5 700 kronor upp till 25 kvadratmeter och 7 700 kronor för mellan 26 och 70 kvadratmeter. Vad som är bäst beror på din tid, energi och prioriteringar.

FAQ Bygglovsritningar

Bygglovsritning gratis?

Gör du din egen bygglovsritning så kommer den ju i det närmaste att vara gratis. Det tar bara din tid och energi att genomföra en skalenlig och väl utförd ritning.

Bygglovsritning pris?

Priserna varierar såklart över landet, men är även beroende på vilken typ av ritning du behöver. Det är dock många gånger säkrare och tryggare att anlita en riktig firma som utför din ritning för bygglov.

Bygglovsritning utbyggnad?

Du kommer i de flesta fall behöva en bygglovsritning när du skall bygga en utbyggnad på ditt existerande hus.

Bygglovsritning altan?

Beroende på vilken höjd och storlek på altanen det gäller så kommer du att behöva bygglov och en bygglovsritning. Är altanen högre än 1.8 meter, så behövs det oftast en ritning.

Bygglovsritning krav?

Kraven på en ritning för bygglov är flera och den skall vara skalenlig, Det skall vara kopior av det original du har skapat själv eller låtit en firma utföra åt dig. Lägg gärna till en skalstock samt märk upp ritningen med den skala du har använt dig av. 1:100 i skala skall det vara.

Sammanfattning

Nu har du fått lite mera kött på benen vad gäller bygglov, bygglovsritningar och om du kan göra en ritning för bygglov själv eller om du behöver ta hjälp för att göra en. Det är en del att fundera på såklart, men kom ihåg att om du är noggrann, så sparar du ofta både tid och pengar när du skall bygga hus samt skaffa alla dokument som behövs, såsom ritningar och bygglov.

Avatar photo
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)