Fastigheter, DIY, renovering

Bygg

Bygglovsritningar – rita själv eller ta hjälp?

Det står en fritt att göra sina bygglovsritningar själv. Samtidigt är det många som hävdar att det i slutändan ofta blir billigare och bättre utfört om man tar hjälp av en firma som specialiserar sig på det. Gör man det själv utan erfarenhet finns risken att man behöver skicka in kompletterande handlingar, vilket kan göra att projektet drar ut på tiden rejält.

Du måste kunna ha fackmannamässig ritning för bygglov

Oavsett vem som gör ritning för bygglov skall dessa vara fackmannamässigt utförda. Det innebär att de ska vara ritade på rätt sätt och att de levereras enligt den gemensamma standarden. Även om det låter som mycket ta in, så behöver det inte vara särskilt svårt.

Några tips att ha i åtanke är som följer:

  • Rita på vitt papper. Ett tips är att använda ett rutan papper som stöd för ett första underlag. Sedan kan det användas för att överföra det till ett blankt, vitt papper.
  • Ha rätt skala. Den vanligaste skalan för bygglovsritningar 1:50 samt 1:100. Om skalan är 1:100 motsvarar alltså en cm på pappret 100 cm på riktigt.
  • Var noggrann. Ritningen måste vara noggrant ritad. Använd linjal.
  • Ta hjälp av exempelritningar. Det bästa sättet att komma igång är kanske att titta på exempelritningar. På så vis får du snabbt en överblick över vad det ungefär är som behöver göras. Här kan du till exempel se att ritningshuvud och skalstock bör finnas med.

En ritning för bygglov ska arkiveras under lång tid så det krävs att de är snygga och riktigt utförda. Framöver skall möjligheten finnas att de enkelt plockas fram och att man då tydligt ser vilket bygglov dina bygglovsritningar ligger till grund för.

Att ta hjälp av firma vid ritning för bygglov är enkelt – men det kostar

Som kan utläsas ovan krävs det en del tid och energi för att ordna bygglovsritningar på egen hand. Dessutom finns en större risk för att något blir fel (om man är oerfaren) och att projektet därför drar ut rejält på tiden.

Att anlita ett proffs för bygglovsritningar är enkelt. Men vad kostar det egentligen? Det varierar naturligtvis, men en firma i Mellansverige tar till exempel 5 700 kronor upp till 25 kvadratmeter och 7 700 kronor för mellan 26 och 70 kvadratmeter.

Vad som är bäst beror på din tid, energi och prioriteringar.