Förvaring

Lämna ditt skrot till återvinning

Tänk dig att du köper ett gammalt hus på landet, obebott sedan flera år. Det är i totalt behov av renovering och är fyllt av gamla prylar. Tänk dig sedan att du vill renovera det. Du river ner allt material och lägger det i en stor hög på tomten, sedan ringer du till första bästa skrothandlare i Sundsvall och ber dem hämta högen mot betalning. Så gör du med allt: diskbänken, handfaten, kranarna och rörledningarna och handdukshållarna, lamphållarna, elledningarna, strömbrytarna, väggkontakterna och elskåpet. Till och med handtagen och dörrknopparna hamnar ute i skrothögen på tomten. Du river upp det gamla trägolvet med alla spikarna. Och när köket och badrummen är skinande nya byter du ut hushållsapparaterna. Pastamaskinen, kaffebryggaren, kastrullerna och stekpannorna, litermåttet och de rostfria bunkarna, kakformarna, ugnsplåtarna, besticken och redskapen, alla knivarna och slutligen våffeljärnet.

En teve av gammal modell och en radio åker också ut i högen, som nu växt sig rejält hög. I trädgården står det några gamla stolar och bord med ben av järn, dem slänger du också. I garaget hittar du en gammal verktygslåda med allt från hammare till borrmaskin och skiftnyckel. För att inte tala om alla skruv. I garaget finns också en trasig cykel och en rostig skottkärra. Allt åker ut i skrothögen på tomten. Du vill inget hellre än att bli av med det.

Du åker hem och det är dags att ringa någon att hämta skräpet. Du betalar kilopris för att bli av med det och försöker att inte bli förbannad över priset. Vad som händer med skrotet tänker du inte så mycket på. 

Identifiera skromaterialen

Men kanske det är dags att tänka efter, innan du ringer efter den där säcken. Vilket material innehåller det där som du just slängde? Är det inte just aluminium, järn, koppar och andra metaller? Prylarna och möblerna må vara gamla och slitna, men alla metaller är tåliga och hållbara material som inte förlorar i kvalitet för att de smälts ner och görs till nya verktyg, komponenter, inredningsdetaljer eller vad det nu kan vara. Hur många kilo metaller kan det röra sig om, när allt är separerat och vägt? Bara cykeln, diskbänken och alla kranarna väger ett antal kilo. Har huset ett plåttak som du tänkt lägga om? Har det hängrännor och stuprör som ska bytas ut? Då är du snart uppe i ett ton. Ta reda på dagspriset för de vanligaste materialen så förstår du att det är dumt att betala någon för att forsla bort det. Och hur kan du vara säker på att prylarna dumpas i naturen? Anlita istället en pålitlig skrothandlare i Sundsvall som hämtar och betalar dig per kilo. Då kan du också lita på att metallerna återvänds i nya material.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)