Takbeläggning

Tegeltak på huset

Tegeltak på huset har många fördelar. Om du bor i ett klimat med hårda vintrar och snö, är det inte säkert att du har ett tak av tegel som står högt på din lista. Men om du har turen att bo på en plats där vädret inte är så extremt kan ett tegeltak visa sig vara en utmärkt investering. Ny forskning visar att hus med tegeltak har lägre uppvärmningskostnader eftersom de reflekterar värme i stället för att absorbera den, och de bidrar också till att minska fuktuppbyggnaden på vinden. Dessutom har tegeltak blivit ett alltmer populärt estetiskt val för bostäder. Här är fyra anledningar till varför du bör överväga att ha ett tegeltak på ditt hus:

Tegeltak är extremt hållbara

Om du är orolig för livslängden på ditt tak kan kakel vara det bästa valet eftersom de är extremt hållbara. Den första anledningen till att överväga kakel är att det håller länge – uppåt 50 år. Det gör det till en utmärkt investering eftersom du inte kommer att behöva byta ut det inom kort. Dessutom skadas det inte så lätt av hagel, vind eller fallande trädgrenar, som är vanliga hot mot tak. Medan du kan reparera skiffer eller vinyl om de skadas, är det svårare att ersätta kakel när det väl spricker eller går sönder. Om du bor i ett område med starka vindar kan kakel vara det bästa alternativet. Även om de är tunga är de utformade för att klara starka vindar, till skillnad från lättare material som bågskiffer. Om du bor i ett område där det finns risk för orkaner kan ett tegeltak stå emot de kraftiga vindar som är förknippade med dessa stormar.

Tegeltak minskar uppvärmningskostnaderna

Även om tegeltak inte nödvändigtvis minskar mängden energi som behövs för kylning kan de faktiskt minska mängden energi som behövs för uppvärmning. Som nämnts ovan reflekterar tegeltak värmen bort från huset och håller vinden svalare – vilket bidrar till att minska energikostnaderna. Ett taks isoleringsvärde mäts med R-värdet, vilket är den mängd energi som behövs för att värma eller kyla ett hus. Ju högre R-värde ditt tak har, desto mindre energi behöver du för att hålla huset varmt. De mest energieffektiva taken har ett R-värde på cirka 50, vilket är högt – men inte lika högt som ett tegeltak.

Tegeltak ger ett utmärkt skydd mot väder och vind

En annan fördel med tegel är att det ger ditt hus ett utmärkt skydd mot väder och vind. Detta beror på att kakel finns i en mängd olika material, bland annat lera, betong och keramik. Alla dessa material är väderbeständiga och kan skydda ditt hem från regn, slask, snö och andra element. Medan ett skiffertak kan skadas av starka vindar, snö och is är ett tegeltak konstruerat för att motstå dessa hot. Tegeltak är tunga och kan ta emot snölaster på upp till 40 pund per kvadratfot. Dessutom är takpannor utmärkta på att avleda vatten, vilket gör dem motståndskraftiga mot läckor och vattenskador.

De kan öka värdet på ditt hem

Med tanke på att tegeltak är energieffektiva och långvariga är det inte konstigt att de kan öka värdet på ditt hem. Den genomsnittliga kostnaden för att installera ett tegeltak  kan verka dyrt, men om du säljer ditt hem vidare kan det kompensera för kostnaden. Faktum är att ett tegeltak kan öka värdet på ditt hem. Kostnaderna för ett skiffertak är jämförbara med ett tegeltak, men ett tegeltak ger ett längre skydd och bättre energieffektivitet. I många fall kan potentiella bostadsköpare vara villiga att betala mer för ett tegeltak än för ett skiffertak. Om du planerar att sälja ditt hus snart kan ett tegeltak hjälpa dig att få ett bättre pris.

Begränsningar med ett tegeltak

Även om kakel är bra för att motstå elementen och bidra till att minska energikostnaderna är de inte utan begränsningar. Till exempel erbjuder kakel mindre isolering än ett skiffertak, så om du bor i en region där temperaturen sjunker under fryspunkten kommer dina energikostnader sannolikt att bli högre. Tegeltak är också svårare att reparera än skiffertak. Om en kakelplatta är sprucken eller trasig är det svårt att komma in i taket för att göra nödvändiga reparationer. Om du vill lägga till ett takfönster, lägga till solpaneler eller göra andra ändringar på ditt tak är kakel ofta svårare att installera än shingles. Dessutom är takpannor tyngre än shingles, vilket kan bidra till en högre risk för takras.

Installation av ett tegeltak: Vad du bör veta innan du börjar

Om du har bestämt dig för att ett tegeltak är det bästa valet för ditt hus finns det flera saker att tänka på innan du börjar installationsprocessen. För det första ska du se till att ditt tak är tillräckligt starkt för att klara av vikten av kakelplattor. Om ditt tak inte klarar av att bära vikten kan du behöva ersätta det med en starkare typ av takspån eller material. Därefter måste du bestämma vilken typ av kakel du vill installera på ditt tak. Du kanske vill rådgöra med en entreprenör som hjälper dig att välja rätt material för ditt tak. Slutligen är det viktigt att komma ihåg att tegeltak är dyra, och du kan behöva ta ett lån på eget kapital eller göra andra ekonomiska arrangemang för att täcka kostnaden.

Slutsats om tegeltak

Om du funderar på ett nytt tak är det viktigt att känna till alternativen. Tegeltak erbjuder ett utmärkt skydd mot väder och vind, är energieffektiva och kan ge ditt hem ett mervärde – men de är dyra. Om du har budgeten för att installera ett tegeltak kan det vara värt kostnaden, eftersom det kan hålla i årtionden, skydda ditt hem från skador och minska dina energikostnader. Om du är på marknaden för ett nytt tak är det viktigt att känna till de olika typerna av takmaterial och deras för- och nackdelar. Tegeltak är hållbara, långvariga, energieffektiva och attraktiva. De kan vara ett bra alternativ för ditt hem om du bor i ett klimat med hårda vintrar och snö.

Tillbaka till sidan om Takbeläggning