Arborist, Trädgård

Arboristjobbet

Arborister arbetar med att vårda träd. Arborister är en trädvårdsspecialist som arbetar överallt där det finns träd, så man finner dem i alla miljöer. Deras arbete går ut på att säkerställa att träd hålls både säkra och problemfria, men deras arbeta handlar även om det estetiska och att göra vad de kan för att alla träd ska leva så länge som möjligt.

Att vårda och beskära träd på ett korrekt sätt är naturligtvis inte det lättaste, så det krävs att man som arborist vet vad man sysslar med! Om man gör en sökning på nätet efter bilder på arborist så hittar man mängder av spännande bilder som gör att yrket känns väldigt lockande.

Det finns både mer och mindre ”spännande” uppdrag som arborist. De som är lite mer actionfyllda är såklart den typen av arbete som kräver att man klättrar upp i ett gammalt högt träd och tar ner det, men det är inte ett jobb som endast handlar om att hänga i stora träd.

Skogshantering

Arborister tar även hand om träd från marken, så det handlar alltså inte endast om det spänningsfyllda momentet. Plantering, förvaltning, inventering och rådgivning är ytterligare uppgifter och arbetsområden en arborist har, så de har med andra ord många strängar på sin lyra.

För att kunna arbeta som arborist så krävs det att man går en utbildning inom detta område. I utbildningen ingår sådana saker som certifieringar i trädklättring, sektionsfällning och beskärning. Arborister är ofta knutna till trädgårdsmästare, men de kan även vara egenföretagare eller anställda inom staten. Det finns med andra ord flera olika vägar att vandra om man väljer detta spännande yrke!

Vad gäller vilka träd som ska tas bort på trädgårdar och för privatpersoner så handlar det ofta om den typen av träd som exempelvis skymmer solen. När det är kommuner och staten som tar hjälp av en arborist så handlar det istället om att det är sjuka och döda grenar. Detta kallas för kronrensning. När det kommer till den typen av träd som växer på ett sådant sätt så att de växer över byggnader, järnvägar och vanliga vägar så är det också ett jobb för arboristen.

Juliana Norberg