Glas

Glasmästare i Göteborg

Göteborg är en stad med många äldre byggnader där fönster och dörrar ofta är i behov av service eller byte. Det finns därför ett stort behov av kunniga glasmästare som kan utföra sådana arbeten.

Utbildning inom glasmästeri

För att bli glasmästare krävs flera års utbildning. Grundutbildningen är vanligtvis gymnasial och ger en bred bas med hantverkskunskap. Därefter följer gesällprov och gesällvandring innan man kan avlägga mästarprov för att få titeln glasmästare. Utbildningen omfattar bland annat matematik, ritningsläsning, material- och verktygskunskap samt praktiska moment som skärning, bockning, montering och underhåll av olika glasprodukter. Även arbetsmiljö och säkerhet ingår.

Arbetsuppgifter för glasmästare

En glasmästare i Göteborg utför många olika arbeten relaterade till glas. Det kan handla om allt från enkla rutbyten till avancerad montering av stora glaskonstruktioner. Vanliga arbetsuppgifter är byte och lagning av fönster- och dörrglas, montering av isolerglasrutor, speglar, glasdörrar och olika typer av inredningsglas. Även underhåll i form av tätning och justering av fönster och dörrar hör till arbetet. För offentliga lokaler och kontor offererar glasmästare även helhetslösningar med större glaspartier, entrépartier och skjutdörrar.

Verktyg och material

En glasmästare använder specialverktyg som glasknivar, skärstål, diamantborrar och sugklockor för att hantera och montera glas på ett säkert sätt. Även mätverktyg, fogsvansar och verktyg för underhåll av fönster och dörrar behövs. De vanligaste glasprodukterna är floatglas, härdat glas, laminerat glas och olika typer av isolerrutor. Även speglar, ornerat glas och plexiglas förekommer. För montering används silikon, glaslister och olika beslag.

Kvalitet och service

En god glasmästare levererar arbete av hög kvalitet och ger kunden professionell service. Det innebär bland annat punktlighet, noggrannhet och ett gott bemötande. Kvaliteten på utfört arbete är viktig, liksom att ge kunden råd om lämpliga produkter och underhåll. Garantier för utfört arbete bör ingå. Glasmästare i Göteborg har goda möjligheter att erbjuda sina tjänster till både privatpersoner och företag tack vare stadens stora bestånd av äldre fastigheter. Efterfrågan på rutbyten, reparationer och underhåll torde därmed vara kontinuerligt hög.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)