El

Välja elavtal

Elavtal är en central del av varje hushålls och företags ekonomi. Med rätt elavtal kan man både spara pengar och bidra till en mer hållbar miljö. I denna artikel utforskar vi olika aspekter av elavtal och ger en överblick av vad konsumenter bör tänka på när de väljer leverantör, med fokus på elhandelsbolaget Tibber och dess ”Tibber omdöme”.

Vad är Elavtal?

Elavtal reglerar villkoren för leverans och pris på el. Det finns olika typer av elavtal, såsom fasta och rörliga priser, och valet beror på enskilda preferenser och behov. Viktiga faktorer att överväga inkluderar pris, bindningstid, och typ av el, såsom förnybar energi.

Om Tibber

Tibber är ett relativt nytt elhandelsbolag, grundat 2016, och har en unik affärsmodell där de inte tar ut något vinstpåslag på elen utan endast en månadsavgift. De fokuserar på att sälja mindre el och hjälper kunderna att sänka sin förbrukning genom smarta funktioner i sin app.

Elpriser hos Tibber

Tibber erbjuder el till inköpspris och säljer elen utan traditionellt påslag. Deras prissättning baseras på timavtal, vilket innebär att priset varierar varje timme beroende på marknadspriset på el. Detta kan ge fördelar för konsumenter som anpassar sin förbrukning efter prisvariationerna.

Erbjudanden och Rabatter hos Tibber

Tibber erbjuder ibland bonusar eller rabatter, exempelvis för kunder som värvar vänner. Dessa erbjudanden kan vara attraktiva för nya kunder och bidra till en lägre total kostnad för el.

Påslag och Avgifter

Trots att Tibber inte tar ut vinst på själva elen, tillkommer kostnader för elcertifikat och andra inköpsrelaterade kostnader. Dessa avgifter är standard i branschen och påverkar det totala priset konsumenter betalar.

100% Fossilfri El

All el som säljs via Tibber är 100 % fossilfri. Detta är ett stort plus för miljömedvetna konsumenter som vill bidra till en mer hållbar energiförbrukning.

Tibbers Smarta Funktioner

Tibber erbjuder funktioner för smart laddning av elbilar och smart uppvärmning, vilket kan hjälpa konsumenter att ytterligare minska sin elanvändning och därmed sina kostnader.

Fördelar och Nackdelar med Tibber

  • Fördelar: 100 % förnyelsebar energi, bra kundomdömen, timpris och ingen bindningstid på rörliga avtal.
  • Nackdelar: Priset kan vara högre vid vissa tider på dygnet och en fast månadsavgift på 49 kr.

Slutsats

Sammantaget, Tibber erbjuder en innovativ approach till elhandel som kan vara attraktiv för konsumenter som är intresserade av förnybar energi och som är villiga att anpassa sin elanvändning efter prisfluktuationer. Med fokus på att minska elförbrukningen och smarta funktioner för hemmet, är Tibber ett intressant alternativ på elmarknaden.