Info

Är det dags att välja ett nytt matbord?

När du ska välja matbord finns det många saker att tänka på. Först och främst måste du bestämma dig för bordets storlek. Kommer det att vara tillräckligt stort för att rymma hela familjen? Eller kommer det bara att vara för två? Nästa sak att tänka på är bordets form. Vad passar bäst i ditt matrum?

Runt, rektangulärt eller kvadratiskt? Och sedan finns det alla olika material att välja mellan: trä, glas, metall osv. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta var man ska börja. Matbord är en av de viktigaste möblerna; det är här vi äter och är mest sociala.

Vilka kriterier ska man tänka på?

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du investerar i ett nytt matbord.

Storlek

Det första du måste göra när du väljer matbord är att mäta utrymmet i ditt matrum. Du måste se till att bordet passar bekvämt i rummet och att det finns tillräckligt med utrymme runt omkring för att folk ska kunna röra sig lätt. När du har mätt utrymmet kan du börja titta på bord. Om du bara ska använda bordet för två personer räcker ett litet bord. Men om du planerar att vara värd för middagssällskap eller familjesammankomster behöver du ett större bord. Tänk också på att stolarna tar upp plats, samt att det ska kännas rymligt även när man sitter vid det.

Form

Nästa sak att tänka på är bordets form. Vad passar bäst i ditt matrum? Om du har ett litet utrymme kan ett runt eller fyrkantigt bord vara en bra lösning. Om du har ett större utrymme är ett rektangulärt bord ett bättre alternativ. Många väljer runda bord och anser att det känns trevligare att vara social kring ett runt bord.

Material

Det finns många olika material att välja mellan när det gäller matbord. Trä är ett klassiskt val som aldrig går ur tiden. Glas är perfekt för en modern look. Och metall kan ge din matsal eller ditt kök, en industriell känsla. Hur ser familjen ut? Kanske ni behöver ett mer rustikt bord i trä, som håller oavsett vad den utsätts för.

Stil

När det gäller stil är det bara att välja. Det finns så många olika stilar av matbord att välja mellan. Vill du ha ett traditionellt träbord? Eller något mer modernt som glas eller metall? Det är upp till dig. Se bara till att stilen på bordet passar till den övergripande stilen i ditt hem.

Detta är bara några saker att tänka på när du väljer matbord. Det finns så många alternativ att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Hur ser ditt hem ut? Ska du ha ett klassisk bord som smälter in i resterande dekor, eller vill du att den ska sticka ut och ha en egen roll i interiören? Man kan välja olika stilar på bordet och stolarna, där bordet är enklare medan stolarna ger färgklickar, eller tvärtom. Låt dig inspireras av inredningssidor på sociala medier eller i magasin, hitta den stil som känns närmast dig och ditt hem.