Bygg

Att tänka på innan du börjar bygga ut huset

När det kommer till att bygga ut huset kan det var svårt att ha stenkoll på allt om det är första gången du gör detta. Du kan ha flera olika frågor som allesammans behöver få bra svar. Till exempel kanske du undrar hur utbyggnaden kommer påverka fastighetsvärdet. Dessutom kan du fråga dig själv huruvida du kan göra jobbet eller behöver anlita någon.

Det spelar mindre roll om du bara ska bygga till en söt liten utbyggnad på en kortsidan eller bygga till en hel övervåning. Alla de frågor som du har inför arbetet bör du söka svar på innan du går vidare med projektet. Nedan försöker vi besvara några av de vanligaste frågorna på ett så lättbegripligt sätt som bara är möjligt!

Vanliga frågor om att bygga ut huset som ofta ställs

Dessa är några av de vanligaste frågorna om att bygga ut huset:

  • Bör jag göra en utbyggnad överhuvudtaget? En utbyggnad är en investering. Detta gäller oavsett om det bara rör sig om en liten sådan eller en betydligt större. Om du har tänkt bo kvar i huset under en längre tid kan du vilja sätta din egen prägel på det. Då kan det finnas anledning att bygga ut huset om detta är vad du vill göra.
  • Hur mycket kostar det i genomsnitt att göra en utbyggnad? Du bör räkna med att få betala ungefär 20 000 till 30 000 kr per kvadratmeter för den boyta som du önskar bygga till. Detta är dock bara en uppskattning och det korta svaret på en ganska komplex fråga. Den exakta kostnaden för projektet kan såklart variera beroende på många olika faktorer.
  • Kan jag göra utbyggnaden själv eller bör jag anlita hantverkare? Det beror såklart på hur pass händig du är. Är du en hemmafixare som känner dig bekväm med att göra en utbyggnad till ditt hus kan du såklart försöka ge dig i kast med projektet. Men om du inte känner igen dig i denna beskrivning och vill få bästa möjliga resultat bör du förmodligen avstå. Allt som oftast blir resultatet bättre när du väljer att ta hjälp av proffs!