bank

Bolån – för att kunna köpa bostad

Bolån är den typ av lån du ska ta, om du planerar att köpa ett hus eller en lägenhet. Ett bolån innebär att du lånar pengar och lämnar något i säkerhet, i detta fall din bostad. Ett bolån brukar oftast ha en låg ränta. Ett bolån kan även tas på en redan befintlig bostad, för att köpa exempelvis en bil.

 
Om du planerar att ta ett bolån, inför köp av en ny bostad, så är det viktigt att du har en god ekonomi och en fast anställning. Gör gärna en kalkyl och en budget över dina inkomster och utgifter. Innan du kan börja titta efter ett hus eller en lägenhet, så är det bra att begära ett så kallat lånelöfte från banken. Det innebär att du med säkerhet vet vad du kan lägga på en bostad och inte, samt att du slipper ryckas med och lägga mer på en budgivning än vad du hade tänkt.

Får man låna hela summan till bostaden?

Svaret på ovanstående fråga är nej. Ett bolån idag ligger på upp till 85 % av värdet på bostaden du köper. Tidigare fanns topplån och bottenlån, men bankerna har tagit bort topplånet, vilket innebär att utöver egen insats, som ofta ligger på 10 % så måste du kunna finansiera resten på något sätt. En del har sparat pengar för detta, medan andra väljer att använda sig av blancolån för att nå upp till hela köpesumman.

Se till att jämföra bank

Du kan begära lånelöfte från flera banker innan du börjar se dig om efter en bostad att köpa. Detta för att du när du väl bestämt dig för ett hus, kan förhandla dig till det bästa lånet, med den bästa räntan och de bästa villkoren.  Se till att få ett lånelöfte hos cirka fem banker som du sedan kan förhandla med och jämföra mot varandra.

 
Efter att du valt vilken bank att låna hos, så måste du även bestämma dig för om du ska ha rörlig ränta eller en fast ränta. Vad just du ska välja, beror helt på, då båda alternativen har både för och nackdelar. Ytterligare information via ekonomikompassen.se

Juliana Norberg