Info

Hur mycket ström är det i ett vägguttag?

Frågan –Hur mycket ström är det i ett vägguttag? är egentligen felställd. Rent tekniskt beror det nämligen på… Men det svaret som de flesta söker efter är 230 Volt.

Watt, Ampere och Volt

I ett svenskt vägguttag är det vanligtvis 10 ampere i strömstyrka, 230 volt i spänning och 2.3 kW i laddningseffekt. Det gäller därmed att förstå de tre olika begreppen tydligare för att exakt kunna svara på frågan ”Hur mycket ström är det i ett vägguttag?”.

 • Volt
  Volt används för att beskriva elektrisk spänning. I ett vanligt svenskt eluttag är spänningstrycket 230 Volt om någon ansluts.
 • Ampere
  Ampere används för att beskriva strömmen. I detta fall är det elektroner som strömmar och detta mäts under ett specifikt intervall.
 • Watt
  Watt används för att beskriva effekten av elektriska strömmen. När något kopplas in i ett vägguttag så går strömmen, via sladden, till den inkopplade enheten. Det blir därmed volt multiplicerat med ampere som ger watt.

Hur mycket ström är det i ett vägguttag? Vad menas?

För att elektriska produkter ska fungera i svenska vägguttag krävs det att de är tillverkade för 230 V. Det är nästan samtliga produkter som säljs i Sverige. Men det finns vissa undantag. Exempelvis säljs flera elektriska produkter med enbart 12 V. Dessa är tänkta att användas i sommarstugor, husvagnar och båtar där 12V-system används. Det fungerar exempelvis till lampor och mindre elektriska produkter men används inte på kompletta hushåll.

Finns inte ström i uttaget…

Hur mycket ström är det i ett vägguttag? Allt från noll och uppåt…

När inget är inkopplat i vägguttaget finns inte heller någon spänning. Det är när något kopplas in som detta skapas. Kopplas exempelvis en produkt in på 1 ampere kommer vägguttaget att ”leverera” just 1 ampere. Utifrån hur frågan är ställd går det alltså att svara att ”det beror på”.

Hur mycket ström går det att ta ut?

Det är en viss skillnad på dessa två frågor:

 • Hur mycket ström är det i ett vägguttag?
 • Hur mycket ström kan man få ut via ett vägguttag?

Svaret på den andra frågan är att 10A är det vanligaste men att det finns uttag med andra nivåer.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)