Bygg

Skydd mot solen

De flesta i vårt avlånga land längtar nog efter solen, speciellt när vintern alltid är så lång. Man ser fram emot fina dagar och kvällar på terrassen eller balkongen. När solens strålar värmer skönt i ansiktet, är det nog inte många som tänker på att det kan bli för mycket av det goda ibland.

Även om solen är skön och man har längtat efter den, kan det vara både skönt och sunt att sitta i skuggan under dagen. Det kan bli ganska varmt på både balkongen och terrassen. Att kunna äta i skuggan är ganska härligt ändå. En markis är en bra och långvarig investering för att få lite skugga. Att se alla markiser eller i alla fall de flesta, kan vara bra innan man bestämmer sig för vilken som ska få följa med hem.

Att tänka på vid köp av markis

Det finns en hel del markiser att välja mellan och för att underlätta valet, så kan man med fördel börja med att fundera på vad markisen ska ha för syfte. En del vill ha en markis som skydd över altanen och andra vill ha en markis som gör att solen inte ska gå rakt in i rummet om man har stora fönster.

Titta också på vart markisen ska monteras. En markis väger en hel del och den behöver sitta ordentligt fast för att det ska vara säkert. Det krävs stabila fästen och de kan se lite olika ut beroende på vilken fasad man har på huset. Det kan krävas hjälp för att sätta upp en markis så att den sitter som den ska.

Tänk även på höjden, är där tillräckligt med yta under markisen för att man inte ska slå huvudet i den när den är utfälld? Det ska vara enkelt och smidigt och man ska utan problem kunna röra sig under markisen. Den ska inte heller monteras så att den sitter i vägen för dörrar som ska öppnas och stängas.

Färg på markisen

Vilken färg man väljer på sin markis, är såklart en smaksak och väldigt individuellt. Många väljer dock en neutral färg som är lätt att rengöra och smälter in med resten av inredningen. Om man väljer en mörk nyans ska man vara observant på att exempelvis pollen och annan ljus smuts syns mer på markisen. Tänk också på att en mörk markis kan göra att det blir lite mörkare inomhus.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)