Kontorstjänster

Undvik saltade fakturor för tjänster

Spelar ingen roll om det handlar om kontorsstädning, snickeri eller VVS – ingen vill nog betala överpris över huvud taget. Vanligast är det kanske att man råkar ut för dessa om man beställer tjänster till hemmet, och inte till företaget så som kontorsstädning, även om risken finns även där.

Risken är troligtvis större om man bor i en storstad som till exempel Stockholm. I Stockholm (och viss mån även Malmö och Göteborg) finns ett större utbud där oseriösa aktörer lättare kan försvinna i mängden. I ett mindre samhälle har man ofta koll på de firmor som finns och verkar i området.

Undvik saltade fakturor för tjänster

Skriv alltid ner

Att skriva ner det man kommit överens om är kanske den enskilt viktigaste åtgärden man kan ta för att undvika att bli lurad. Anlitar du till exempel en firma för kontorsstädning, bör det stå klart och tydligt vad som ingår, vad som inte ingår och hur länge och hur mycket personalen som ska städa. Skriv även ner allt annat du kommer på.

Det här gäller såklart inte bara om du anlitar en firma för kontorsstädning. Oavsett vilken tjänst det gäller, bör ni alltid fästa era överenskommelser på papper. Visserligen har muntliga överenskommelser också betydelse – men de är mycket svårare att bevisa. I en tvist handlar det ofta om ord mot ord om överenskommelsen endast varit muntlig.

Att fästa överenskommelsen på papper bör ligga i både dig och firmans intresse. Om firman inte vill göra detta, kan det vara ett tecken på att det är något som de inte berättar för dig. Som sagt är risken för att råka ut för dessa typer av missförstånd troligen högre i storstäder, så som Stockholm, då fler oseriösa aktörer sannolikt huserar där. Det är dock inte bara i Stockholm, Malmö och Göteborg detta kan hända, så man bör alltid vara på sin vakt.

Maxpris

Kom överens om ett maxpris som inte får överstigas. Precis som andra överenskommelser bör även detta fästas på papper. Menar hantverkaren att det behövs några tilläggsarbeten, bör du be om att få även det skriftligt.

Gör efterforskningar

Kolla upp aktören ordentligt innan du bestämmer dig för att anlita någon. Be om referenser och leta upp information om dem på nätet. Kolla även miljömärkningar och försäkringar. Miljömärkningar och försäkringar kan vara mer eller mindre viktigt beroende på vilken tjänst du anlitar firman för. Handlar det till exempel om flytthjälp, är försäkringen särskilt viktig om dina ägodelar är dyra. Handlar det om kontorsstädning kanske det är lite mindre viktigt – men fortfarande något som bör kollas upp.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)