Bygg

Ett snabbt internet blir en del av renoveringen

Visst är det förmånligt med ett snabbt internet, men hur snabbt behöver vi egentligen? Det är ju ganska onödigt att betala för ett bredband som man inte använder fullt ut, när det finns flera alternativ att välja mellan.

Det är nog inte många som inte har ett dagligt behov av internetuppkoppling, antingen via en mobil enhet eller via sin dator i hemmet. Bra internet och ett större urval av mobila enheter har medfört att vi har skapat behov vi inte hade tidigare, vilket kan vara så enkelt som olika typer av underhållning.

Med hänsyn till detta stora behov, så kan ett snabbt internet vara en del av renoveringen i hemmet. Syftet med att renover sitt hem är att det ska skapas ett mervärde i sin vardag. Till exempel om man vill inreda ett kontor eller ett spelrum. Sökandet efter ett snabbt internet kan göras under tiden som man

Vare sig du redan har ett bredband eller inte, så kan det vara nyttigt att se över vad leverantörerna har att erbjuda. Kanske finns det en kampanj på ett alternativ som du har funderat på ett tag. Dock är första steget att ta reda på vad du behöver. Hur många personer kommer att använda internet och hur ofta? Vilka är era vanliga aktiviteter?

Om du bara använder webben för lätt surfning behöver du kanske inte en särskilt snabb bredbandsanslutning. Om du däremot vill ladda ner musik och filmer regelbundet eller strömma tv-program på din hemdator kan bredband via fiber vara ett bättre alternativ.

Vad är snabbt internet för dig?

Ibland använder vi oss av diffusa termer, som vi inte tänker på exakt vad de betyder. Både via marknadsföring, vänner och familj har säkert många av oss redan hört uttrycket snabbt internet eller snabbt bredband flera gånger. Utan att ens tänka på vad exakt som menas med snabbt. Det kan ju vara väldigt individuellt, beroende på vad man är van vid och hur man använder sig av internet.

Även om man får siffror på hur snabbt ett bredband är, så är det ändå inte alltid lätt att förstå. Såvida man inte kan sätta det i relation till något., till exempel vilka typ av tjänster eller underhållning kräver vad. Bredbandsleverantörer brukar marknadsföra sina tjänster som ”snabba” om de erbjuder hastigheter på 24 Mbit/s eller mer. Det motsvarar att ladda ner en två timmar lång film på cirka 10 minuter.

Dock finns det andra faktorer att ta hänsyn till när det gäller hur snabbt bredband man ska ha. Förutom vad man brukar göra på internet, så handlar det även om hur många man är som ska dela på bredbandet och därtill vad alla kommer att använda sig av på internet. Ju fler som samtidigt vill använda sig av nöjen som online spel eller att streama film eller serier, desto större behov av snabbt bredband, och då kommer man inte långt med 24 Mbit/s.

Bredband via fiber byggs ut allt mer och det uppges vara omkring 75% av folket i Sverige som nu är uppkopplade via en fiberanslutning. Dessutom ska minst hälften av dessa personer ha en hastighet som ligger runt 100 Mbit/s, vilket räcker länge för flera enheter samtidigt.

Bredband via fiber ger snabba svar

Det råder många diskussioner på olika forum om hur snabbt internet man egentligen behöver, men det finns ju inget svar som passar för alla. Vi har alla olika behov och även om det kan se ut som att man binder upp sig på ett abonnemang, så vet man ju aldrig om behovet skulle förändras inom snar framtid.

Å andra sidan så kan det ibland vara möjligt att uppgradera sitt bredbandspaket, utan alltför stora problem, så att du inte sitter fast med en tjänst som är för långsam. Om detta kan vara en bättre lösning, så diskutera med leverantören av bredbandet. Hur lång tid efter att man har påbörjat sitt abonnemang och om det är en smidig lösning.

Bredbandsleverantörer försöker alltid locka nya kunder och behålla sina gamla, så det är värt att kontrollera vilka erbjudanden de har att erbjuda innan du fattar ett beslut. Fiberbredband blir alltmer populärt eftersom det erbjuder hastigheter som är snabbare än de som finns tillgängliga.

Det är där fiberbredband kommer in i bilden. Fiberoptiskt bredband erbjuder hastigheter som är många gånger snabbare än standard ADSL-bredband, så risken att bli frustrerad över en långsam uppkoppling är mycket mindre.

Låter det för bra för att vara sant?

Visst kan det låta för bra för att vara sant – att det finns en teknik som är så bra att den levererar snabbt internet, samtidigt som man kan vara trygg med att det klarar att stå emot de flesta störningar. Vilket gör att det även blir väldigt stabilt.

Vare sig man är i stort behov av internet privat eller för sitt företag, så innebär detta stora möjligheter. Fiber är en kostsam investering, men då det redan finns tydliga bevis på att dess snabbhet och stabilitet ligger så långt före alla andra på marknaden kan man vara mer säker på att man kommer ha god nytta av sitt fiber i många år. Även om det det skulle komma en ny teknik, så kommer fiber fortsätta leverera med god kvalitet.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)