Fastigheter

Därför bör du skaffa solceller i Västerås

Solceller har blivit mer än trendigt och inte undra på. Solenergi förnyas ständigt och ingenting tyder på att solen kommer försvinna inom snar framtid. När du använder dig av solceller i Västerås omvandlas solens strålar till energi som du kan använda i ditt eget hushåll. Visst, en solcellsinstallation är inte gratis. Men det handlar om att beräkna hur mycket du med tiden kommer att spara in på minskad energiförbrukning. Vi går igenom allt du behöver veta innan du investerar i solpaneler i Västerås. Men först, en lista med fördelar:

  • Miljösmart alternativ. Solenergi i Västerås är både fossilfri och förnybar, något som innebär att solenergi har en minimal påverkan på miljön.
  • Du sparar in din investering med tiden. Det finns enkla beräkningar du kan göra för att snabbt räkna ut hur mycket dina solpaneler i Västerås kommer kunna producera.
  • Västerås ligger bra till på kartan. Ju längre söderut, desto bättre förutsättningar för solenergi. Västerås ligger just i ett område där globalstrålningen är som högst (i Sverige).

Solpaneler består av flertalet solceller. Det är när solens strålar träffar dessa solceller som växelriktaren omvandlar likströmmen till växelström, som du sedan kan använda i din bostad. Apropå växelriktaren, denna apparat hör till en av de viktigaste komponenterna för din solcellsinstallation.

Så fungerar solcellers växelriktare

När du ska välja ut dina solpaneler i Västerås behöver du även välja en bra växelriktare. Det är växelriktaren som omvandlar likströmmen till växelström, alltså den ström du sedan använder till all elektronik i hemmet. Dock har växelriktaren även andra arbetsuppgifter, bland annat ser växelriktaren till att solcellerna belastas på rätt sätt samt att de skapar så hög effekt som möjligt, oberoende av hur mycket solen skiner. Med andra ord gäller det att välja en växelriktare som håller hög kvalitet och som är så bra som möjligt. Detta eftersom växelriktaren i högsta grad påverkar hur stor elproduktion du kommer få. Växelriktare kostar mellan 15 000 kronor och uppåt. Ett generellt tips när du ska välja ut växelriktare för dina solpaneler i Västerås, är att underdimensionera växelriktaren med ungefär 15 %. Solcellssystem med en maxkapacitet på 5 kW kommer förmodligen inte att uppnå sin maxeffekt, varför det då räcker med en växelriktare på 4-4,5 kW.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)