Säkerhet

Fem fakta om larm och om säkerhet i hemmet

Fem fakta om larm och om säkerhet i hemmet

Funderar du på att köpa ett hemlarm? Eller är du bara nyfiken kring vilken effekt det faktiskt kan ha? Någon med hemlarm som råkat ut för ett inbrott, kan säkerligen argumentera för den goda effekten. Samtidigt är det inte något som passar alla – för en del bostadsägare kan det vara svårt att rättfärdiga kostnaden. Speciellt om man bor i ett väldigt lugnt område.

För dig som är nyfiken, kommer här ett antal fakta om hemlarm och om säkerhet i hemmet överlag.

Ja, rånare undviker hus med larm i högre grad

Det har varit många diskussioner kring hur effektivt ett hemlarm egentligen är i avskräckande syfte. Rånare har uppgett att de inte kommer att backa undan från ett hus, bara för att det finns ett larm. Samtidigt är det många som uppger motsatsen. En studie från The University of North Carolina I USA, visade på att 60 % av dömda brottslingar erkände att hemlarm var avskräckande. Faktum är att de till och med medvetet sökte upp hus som ignorerade dylika säkerhetsåtgärder.

Rån sker oftast under dagtid

Enligt en amerikansk källa, så sker de allra flesta rån mellan 10:00 och 15:00 – mitt på dagen, alltså, när många är i skolan eller på jobbet. Grannar tenderar även de att vara borta under dessa tider. Således minskar risken för att rånarna ska bli upptäckta.

Hemlarmen fortsätter fungera under strömavbrott

Nu för tiden fungerar de allra flesta hemlarm även under strömavbrott. För det första behöver de inte särskilt mycket el för att fungera, och för det andra, så har många system idag en back-up i forma v stora batteriet. Något som blivit mer populärt på senare år är säkerhetssystem om drivs med hjälp av solkraft.

Ytterdörren är bara en av alla tänkbara ingångar

Det är inte ovanligt att inbrottstjuvar tar sig in i huset genom ytterdörren. Samtidigt är det bara en av alla tänkbara ingångar. Ofta har fönster och altandörrar sämre säkerhet än dörren vid entrén. Tänk på att låsa altandörrar och fönster, så att det inte går att slå in fönstret och öppna dessa utifrån. Ett larm som även skyddar dessa ingångar kan vara bra att ha.

Viktigt för att minska risken för inbrott är också sunt förnuft och grannsamverkan.

Juliana Norberg