Interiör

Gardiner som skapar hemmet du vill ha

Gardiner är ett måste för många i deras bostad för det ska se snyggt och hemtrevligt ut men även för att fylla vissa funktioner. Med gardiner har man många gånger en möjlighet att hålla värmen inne och kylan ute och man kan ibland också använda gardiner som ett skydd mot solen.

I många hus idag ser fönsterna lite olika ut för att skapa ett originellt och modernt intryck. Det gör att det inte alltid är så lätt att hitta gardiner som kan passa de fönsterna man har och då kan man behöva köpa måttbeställda gardiner. Att inreda med gardiner oavsett vilka fönster och behov man har skapar en varm känsla i bostaden.

Hur inreder man med gardiner?

Hur man inreder sitt hem med gardiner på bästa sätt beror lite på vad man vill att gardinerna ska fylla för funktion.

Om man vill släppa in mycket ljus i ett rum så ska man satsa på en lättare gardin som hjälper ljuset in i rummet. Skir-gardiner är toppen att investera i om man vill släppa in ljus samtidigt som man vill ha lite avskildhet. För att skapa ett enhetligt intryck i sin inredning kan det vara smart att satsa på andra inredningsdetaljer som har samma ton som gardinerna. Väljer du mörkare skir-gardiner är det även snyggt att välja mörka krukor och andra föremål för att ge inredningen ett djup.

Vill man däremot använda sina gardiner till att mörklägga ett rum kan man satsa på mörkläggande gardiner. På så sätt skapar man exempelvis ett mörkare och också svalare sovrum eftersom mörkläggande gardiner även hjälper till att hålla värmen borta. Mörkläggande gardiner fungerar också ljuddämpande och har ett tyngre och tätare tyg.

Har du ett litet rum som du vill ska se större ut kan du beställa dina måttbeställda gardiner lite längre än vad som egentligen behövs. Det gör att du kan sätta gardinerna högre upp i taket vilket gör att rummet ser större ut. Om du ändå inte vill hänga gardinstången för högt upp i taket bör du tänka på att inte hänga den för nära fönstrets våglängd då det ger motsatt effekt och rummet ser mindre ut.

Måttbeställda gardiner

När du köper måttbeställda gardiner är det viktigt att du lämnar in rätt mått till affären du handlar i. Måttbeställda gardiner är nämligen uppsydda just för att passa dina behov och när du själv lämnar in måtten ansvarar du för att det är korrekta mått.

Man kan också beställa måttanpassade gardiner hos företag som kommer ut och mäter, det kan vara en fördel om man inte riktigt vet hur gardinen ska sitta för att möta ens behov eller om man vill vara säker på att måttet blir rätt.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)