Bygg

Olika sätt att bli av med mossa på tak

Mossa på tak kan medföra en del problem, inte minst på grund av det faktum att det kan samla åt sig en hel del fukt. Fukten blir då kvar på taket, vilket i sin tur kan skada materialet. Den som har mossa på taket gör alltså rätt i att göra något åt det – men vad? Nedan följer några tips och råd kring hur taket kan hållas rent och fräscht från både mossa och annan påväxt.

Risker med mossa på tak

Mossa på tak är en riskfaktor som dessvärre kan göra ganska mycket skada. Mossa har nämligen en förmåga att suga åt sig fukt, vilket gör att även takmaterialet blir fuktigt. Vid frost kan taket skadas ytterligare.

Tre sätt att få bort påväxten

Att ta bort mossa på tak med en högtryckstvätt är troligen den första tanken för många – men det gäller att vara försiktig och göra det på ”rätt” sätt. Den hårda strålen på en sådan kan skada taket. Det finns dock andra alternativ, som kan vara nödvändiga för att lyckas bli av med all mossa som växer på taket:

  • Skrapa – mossa som sitter hårt kan vara svår att spola bort med enbart vatten. Här kan den behöva skrapas bort, antingen med just en skrapa eller med en rejäl borste.
  • Växtdödande medel – även om mossan skrapats bort betyder inte det att den är borta för gott. Att skrapa bort den dödar nämligen inte påväxten så därför är det bra att även lägga på ett växtdödande medel. Ett sådant behöver i regel inte sköljas bort utan försvinner med tiden, tack vare väder och vind.

Behandling av taket

Mossa kan som sagt innebära en risk för hela konstruktionen och för att minska risken för att mossan kommer tillbaka kan det vara bra att göra en behandling på taket. Det finns professionella företag som ägnar sig åt detta och enligt ett exempel från ett sådant företag genomförs följande:

  • Takets tvättas
  • Taket ses över och repareras om det behövs
  • Taket grundmålas med en speciell färg, så att porerna förseglas
  • Taket målas och vaxas

En sådan behandling kan ge nytt liv åt gamla, porösa takpannor och med ny fräsch yta är det svårare för ny mossa att få fäste. Detta är inte bara bra för att undvika mossa på tak, utan ger också huset ett rejält lyft och ökar dess värde.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)