Målare

Penslar för fasad och detaljer

Att skaffa en pensel för fasadmålning kan variera stort i både kvalitet och pris. Detsamma gäller för de som används vid målning av fönster och snickeriarbeten. Bäst resultat kommer du att få om du skaffar en bra pensel av bra kvalitet. En pensel av god kvalitet kommer endast att släppa lite strån och kommer att behålla sin färg och spänst under en längre tid. Den kommer antagligen också att vara lite dyrare och det är därför viktigt att du vårdar den så att den håller länge. När det gäller fasadmålning i Stockholm är det penslar av större modell som gäller. En investering i bra penslar kommer dock att göra arbetet roligare och smidigare.

Oavsett vilken pensel du skaffar dig, bör du börja med att skölja penseln i vatten och eventuellt lite diskmedel. När du sedan skvätter ur penseln innan du börjar måla så kommer de lösa stråna att försvinna istället för att sätta sig på den målade ytan. Du kan också stryka penseln över ett grovt sandpapper ett par gånger för att få bort lösa strån.

Oljeburen färg

Vilken pensel du ska skaffa dig beror på vad du ska använda den till. För exempelvis oljeburen färg så passar en pensel av naturborst bäst. Om du ska pausa under målningen så bör du ställa penseln i ett glas med vatten. Vattnet gör att penseln inte exponeras för syre, och penseln undviker då att torka ut. När du ska börja måla igen så är det bara att skvätta ur penseln för att få bort överflödigt vatten och fortsätta. Efter målningen är det dags att rengöra din pensel. Detta gör du med lacknafta eller penseltvätt för att få bort färgen och fortsätter därefter att tvätta den med grönsåpa eller diskmedel och vatten. Detta kommer du att behöva göra upprepade gånger för att penseln ska bli ren. Penseln bör sedan hänga luftigt efter tvätten så att den torkar ordenligt. Observera att du aldrig ska hälla ut lösningsmedel i vasken!

Vattenburen färg

Om du istället använder vattenburen färg, bör du använda pensel av syntetborst. När du pausar under målningen lägger du penseln, indränkt med färg, i en plastpåse som du sedan försluter. Penseln kommer då att omges av vattenånga som hindrar den från att torka. Efter målningen är det bara att skölja av den med vanligt vatten och sedan rengöra den med grönsåpa eller diskmedel och vatten tills färgen är borta. Om du sedan vill så kan du doppa penseln i grönsåpa, fixa till formen och låta den torka. När du sedan ska använda den igen så sköljer du penseln i ljummet vatten och sedan är det bara att sätta igång att måla igen! Detta kan du också göra med de oljebaserade färgerna.

Juliana Norberg