Okategoriserade

Serneke Group AB

Grundandet av Serneke Group AB – En Framstående Byggkoncern i Sverige

Serneke Group AB är en av Sveriges ledande byggkoncerner. Med rötterna i Göteborg har företaget sedan starten 2002 vuxit sig starkt både i omsättning och personalstyrka.

Från det initiala namnet Serneke Fagerberg Bygg & Konsult AB har företaget genomgått flera förändringar, inklusive en namnändring till SEFA och slutligen till dagens Serneke efter grundaren Ola Serneke.

 • Företagets utveckling
  • Grundat: 2002
  • Initialt namn: Serneke Fagerberg Bygg & Konsult AB
  • Namnändringar: SEFA, Serneke
 • Nyckelfigurer
  • Grundare: Ola Serneke
  • Vision: Att växa inom byggindustrin
  • Strategi: Expansion genom innovation och hållbarhet
 • Marknadstillväxt
  • Geografisk expansion: Från Göteborg till hela Sverige
  • Omsättning: Stadig ökning sedan starten
  • Anställda: Ökande personalstyrka
År Omsättning (MSEK) Antal anställda
2002 Startår Grundarens team
2010 1 000 200
2020 6 500 1 100

Börsnotering och Ledarskapsförändringar

I november 2016 uppnådde Serneke en milstolpe genom att bli börsnoterat på Nasdaq Stockholm. Men företaget har också upplevt turbulens i ledningen; 2021 lämnade Ola Serneke sin roll som VD och koncernchef, samtidigt som han avgick från styrelsen. Michael Berglin tog över som ny VD och koncernchef.

Anställda och Verksamhetsområden

Med cirka 1100 medarbetare är Serneke en betydande arbetsgivare inom byggbranschen. Företaget har en bred verksamhet som spänner över flera affärsområden, inklusive entreprenad och projektutveckling. Deras arbetsstyrka är spridd över hela landet, vilket speglar deras nationella närvaro och betydelse.

Förvärv och Avnotering från Börsen

År 2023 markerade ett nytt kapitel för Serneke när företaget förvärvades av Doxa AB. I samband med förvärvet avnoterades Serneke från Stockholmsbörsen, med den sista handelsdagen den 5 juli 2023. Detta steg kan ses som en strategisk förändring i företagets utveckling. Här finns en artikel på samma tema: Peab AB.

Flaggskeppsprojektet Karlastaden och Karlatornet

Karlastaden, med det imponerande Karlatornet, är ett av Sernekes mest ambitiösa projekt. Detta framtida landmärke i Göteborg kommer att bli Nordens högsta byggnad och innehålla en blandning av kontor, hotell och bostäder. Byggstarten var 2018 och det är planerat att stå färdigt år 2024. Läs artikeln om ämnet Veidekke här.

Andra Betydande Projekt

Utöver Karlastaden har Serneke varit ansvariga för andra stora projekt som Prioritet Serneke Arena, Campus Eskilstuna och Kongahälla Center. Dessa projekt har bidragit till företagets rykte som en innovativ och pålitlig aktör i byggbranschen.

Nationell Närvaro

Serneke har sitt huvudkontor i Göteborg men har också en stark närvaro runt om i landet med regionkontor i Stockholm och Malmö. Dessutom har företaget lokalkontor i flera städer, vilket understryker deras engagemang för lokal närvaro och nationell täckning.Serneke Group AB är en expansiv svensk byggkoncern känd för sina innovativa och hållbara projekt inom bygg- och fastighetssektorn.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)