Fastigheter

Stambyte – hur ofta måste det göras?

En av dom kanske vanligaste frågorna som rör stambyte är hur ofta det egentligen måste göras. För den som söker efter svar på nätet kan det skilja sig så mycket som med 30 år gällande när det är dags och det kan känna omöjligt att avgöra. Nedan kan du läsa mer om stambyte – hur ofta det behöver göras, hur man vet att det börjar bli aktuellt samt andra saker som kan vara bra att veta.

Stambyte – hur ofta?

Det är svårt att säga exakt hur ofta ett stambyte behöver genomföras då det är flera saker som spelar in. Material, underhåll och användning är sådant som påverkar och livslängden kan variera från 30 till 60 år. Ett stamsystem som är 30 år kan alltså i vissa fall behöva bytas ut, medan det i andra fall har 30 år kvar. För att veta säkert kan man anlita någon yrkeskunnig för en rörinspektion med några års intervaller. På så vis kan man ta reda på stammarnas skick och därmed också veta om dom håller ett tag till eller om det är aktuellt att byta ganska snart.

Hur vet man att det börjar bli dags?

Det finns flera tecken att hålla utkik efter som kan visa att ett stambyte bör genomföras ganska snart. Några av dessa är:

  • Återkommande stopp i avlopp
  • Läckage
  • Dålig avrinning

Många gånger krävs inte ett komplett stambyte vid dessa problem utan det kan räcka med renovering. Har man däremot stammar som är 30 år eller äldre och dessa problem är ständigt återkommande bör man vara på sin vakt och åtminstone börja överväga det där kostsamma och jobbiga stambytet.

Kan man göra lite åt gången eller måste allt göras på samma gång?

Rent tekniskt kan man byta ut delar av stammarna eftersom men det är inget som rekommenderas. Detta för att ett stambyte är ett otroligt omfattande arbete där man i dom flesta fall behöver bryta upp både väggar och golv. Att göra lite i taget kommer alltså att innebära ett väldigt långdraget och stökigt projekt – som dessutom tenderar att bli ännu dyrare. Undantagsfall är om bara en del av systemet är så dåligt att det behöver bytas. Då kan man givetvis byta ut bara den delen, om till exempel en skada har uppstått.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)