Fastigheter, Stambyte

Utföra stambyte i Stockholm

När fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen har beslutet att ett stambyte behöver ske är nästa steg att ta in offerter. Om stambytet ska genomföras i Stockholm – vad ska man tänka på? Hur får man inte offerter?

Lämna kontaktuppgifter – för vidare diskussion om stambyte

Bor du i Stockholm kan ett flertal byggföretag anlitas för detta arbete. En enkel väg är att söka på internet efter kontaktuppgift till flera av dessa. Någon större informationsmängd behöver inte lämnas vid ett första skede. Generellt krävs bara att man anger sina kontaktuppgifter varpå byggföretaget hör av sig för vidare information. Orsaken är att stambyte är ett så stort projekt att en offert är omöjlig att ge direkt via internet.

Inspektion av stammar på plats

För att företagen ska kunna ge en tydlig offert behöver bostäderna inspekteras så att de kan avgöra vilka förutsättningar som finns. Det avgör även arbetssätt och därmed kostnad. Många byggföretag i Stockholm erbjuder gratis inspektion vilket innebär att de kommer ut till föreningen, kontrollerar förutsättningarna och ger offert utan att det kostar något.

Eventuella extra byggnationer

Som bostadsrättsförening finns fördel att även se över behovet av andra renoveringar i samband med att stambyte ska genomföras. Det kan vara allt från takbyte till renovering av fasad eller kök. Att samtidigt göra dessa renoveringar har flera fördelar och kan innebära ett lägre totalpris. För de som bor i lägenheterna kan det även vara skönt att de stora renoveringarna genomförs på en och samma gång istället för vid två tillfällen. För byggföretagen innebär det även ett tillfälle att samordna flera byggnationer vilket skapar logistiska fördelar.

Priset vid stambyte i Stockholm

Ett mycket stort antal byggföretag i Stockholm har stambyte i sitt tjänsteutbud. Det är därmed inte svårt för en bostadsrättsförening att få offert från ett tiotal företag. Men att enbart se på prisnivån och välja det företag med lägst pris är fel väg. Ett stambyte är ett mycket stort och komplicerat arbete så det är viktigt att välja ett företag som har gott rykte och gärna funnits länge inom branschen. En sak som skiljer företagen åt är om de har totalentreprenad med egna hantverkare eller om de även köper in tjänster från andra företag. En fördel med att byggföretaget har all kunskap, kompetens och personal som krävs är att de alltid har total överblick av vad som händer samt själv kontroll på vem som utför vad.

Gudmund Ek
Senaste inläggen av Gudmund Ek (se alla)