Badrum

Vad finns det för olika typer av duschar?

Att välja rätt dusch för ditt badrum

Duschen är en viktig del av ditt badrum – lika viktig som badet är för din personliga hygien. Men kan du föreställa dig badrumsduscharnas ursprung? Naturliga vattenfall, förstås. Vad är det första du tänker på? Kanske är en dusch utformad för att automatiskt spruta vatten på dig när du duschar. Och beroende på vad du föredrar kan vattnet vara lite varmt, lite kallt eller till och med ljummet. Låt oss ta en snabb titt på de olika typerna av duschar. Du kan även läsa mer om duschhörnor här.

Lista duschar

  • Blandduschar
  • Elektriska duschar
  • Digitala duschar

1. Blandningsduschar

En blandningsdusch är den konventionella typen av dusch som du ser i de flesta badrum i hemmet. Hela denna enhet drar in vatten från både kall- och varmvattenintaget och blandar detta vatten. Enheten skickar sedan ut det blandade vattnet via duschhuvudet vid den optimala temperatur som du har ställt in. Ett lättanvänt spakhandtag eller en ventil underlättar justeringen av den vattentemperatur du önskar. Medan de flesta blandningsduschar fungerar med alla system, är vissa av dem endast lämpliga för antingen ett högtrycks- eller lågtrycksvattensystem.

olika typer av dushar

För – och nackdelar

Du har också ett annat alternativ – en bad- och duschblandare – där badkranarna styr temperaturen och vattenflödet. Den stora nackdelen med att installera en duschblandare är att enheten vanligtvis är ansluten till rör som också levererar vatten till andra punkter i ditt badrum. Detta innebär att vattenflödet till duschen påverkas om de andra punkterna också används samtidigt.

Ojämn temperatur i din dusch

Detta kan leda till att temperaturen på vattnet från duschutloppet plötsligt sjunker eller stiger. Om en betydande mängd kallt vatten dras på annat håll – som när toaletten spolas – kan det leda till skållning på grund av den plötsliga ökningen av vattentemperaturen. Du kan lösa detta problem genom att göra duschvattentillförseln oberoende.

2. Elektriska duschar

Elektriska duschar passar i alla typer av hem eftersom de har ett inbyggt element som värmer vattnet. Den här funktionen gör att du kan njuta av en varm eller ljummen dusch, även med en kall vattentillförsel. En annan fördel är att du kan njuta av en dusch med vattentemperaturen på önskad nivå även när din panna går sönder. Elektriska duschar är mer energieffektiva eftersom de inte behöver värma upp en hel vattentank. Vattnet till duschutloppet värms endast när det behövs.

Elektrisk dusch sparar el

Detta resulterar i minimalt slöseri med energi. Dessa duschar har dock en tydlig nackdel. Vattenflödet är svagare jämfört med flödet i kraftfulla duschar. Vissa modeller motverkar detta effektivt med en inbyggd pump. Ett annat vanligt problem som du måste se upp för i denna dusch är uppbyggnad av kalk. Om ditt hem har ett vattensystem med lågt tryck eller problem med hårt vatten är en eldusch inte det bästa valet.

3. Fler Elektriska duschar

En eldusch – även känd som en pumpdusch – är idealisk för ett lågtrycksvattensystem eftersom den är byggd med en pump. Dessa duschar är förstahandsvalet på hotell och spaanläggningar. Men en powerdusch är en bra funktion för ditt hem eftersom den inbyggda pumpen automatiskt pumpar vatten med en gustad hastighet.

Lite högre vattenförbrukning

Om du vill njuta av den ultimata lyxiga duschen varje dag är den här duschen rätt för ditt badrum. Den viktigaste nackdelen med den här duschen är att vattenförbrukningen är hög. Och den kan vara ganska dyr att installera och reparera. En power shower är idealisk för nästan alla gravitationsmatade system där det finns både kall- och varmvattenintag. Vatten dras in från båda tillskotten och en blandningsventil blandar vattnet. Resultatet är att vatten med perfekt temperatur skickas till duschutloppet.

4. Digitala duschar

En digital dusch är utan tvekan ett banbrytande alternativ till blandare, el- och kraftdusch. Den här duschen är ett utsökt badkonstverk. Även om detta mästerverk i badrummet är fyllt av den senaste tekniken är det både användarvänligt och miljövänligt. Du kan anpassa inställningarna på instrumentpanelen så att de passar din önskade funktionalitet.

Du kan till exempel välja din önskade duschupplevelse direkt från vattentryck, volym och temperatur. Till skillnad från en konventionell dusch har den här duschen en inbyggd digital termostat inuti duschkabinen. Du kan styra vattenflödet och temperaturen på distans med hjälp av en separat kontrollenhet. Denna kontrollenhet kopplas till duschen via en elkabel eller trådlös teknik och kan placeras i din dusch eller någon annanstans i badrummet.

Jämnt varmt vatten

Om du vill skydda dina familjemedlemmar – särskilt små barn – mot skållning och termisk chock är den här duschen ett perfekt val. Den bästa egenskapen hos en digital dusch är att den presenterar en minimal designestetik. Den här duschen kan säkert bli ett platsbesparande och fantastiskt tillägg till ditt badrum.

Elon Nordin
Senaste inläggen av Elon Nordin (se alla)