Badrum

Bästa material för duschkabin

Duschkabiner – Vilka är bästa material?

Det finns många beslut som måste fattas när det gäller ett köp av en ny dusch. Ett av de största är dock vad man ska göra med själva duschkabinen. När du bestämmer dig för att det är dags att byta ut din duschkabin finns det många olika alternativ. Genom att känna till för- och nackdelarna med varje material för duschkabin kan du försäkra dig om att du gör rätt val. Läs mer om olika duschar samt specifikt om duschhörnor här.

Lista material för duschkabin

  • Plast
  • Glas
  • Sten

Duschkabiner i plast

Ett populärt material att göra duschkabiner av är akryl. Akryl kan skäras i en stor bit och användas för att täcka hela väggen. Duschkabiner i akryl har vanligtvis en glansig yta och materialet finns i en mängd olika färger och mönster, vilket innebär att det är ett extremt mångsidigt alternativ.

Många hävdar att akryl är ett fantastiskt val av duschkabin om du letar efter bra valuta för pengarna, eftersom det tenderar att vara billigt att köpa och installera. Installationen är också ganska enkel och kan till och med göras utan en yrkesman. Akryl är också mögelresistent och mycket lätt att rengöra, samtidigt som det är mindre halt än andra duschkabin material.

Olika plastmaterial

Ett annat plastalternativ är glasfiber. Duschkabiner i glasfiber är något dyrare än akryl men ger en mer högkvalitativ känsla och utseende. Glasfiber behåller en högglansig finish och är lätt att rengöra och underhålla. Även om det kan erbjuda ett vackert duschkabinalternativ tenderar glasfiber att inte vara lika långvarigt som andra alternativ.

Material duschkabin

Duschkabiner i glas

Glas är ett klassiskt alternativ för duschkabiner. Du kan välja härdat glas, som behandlas för att göra det starkare än dina vanliga glasbitar. Det kan få din dusch att kännas större, eftersom det släpper in mycket ljus, och det erbjuder mycket variation, eftersom du kan välja olika etsningsalternativ. Home Reference berömmer också hur lätt härdat glas är att rengöra.

Lite dyrare med duschkabiner i glas

Det finns dock vissa problem med duschkabiner i glas. Det tenderar att visa tvålskum och vattenmärken mycket lätt, så det kommer troligen att behöva rengöras oftare för att behålla ett attraktivt utseende. Härdat glas är också ganska halt, så det är inte bra för dem som är mer olycksbenägna. Duschkabiner i glas tenderar att vara dyrare och är svåra att installera, så den processen lämnas bäst till ett proffs.

Duschkabiner i sten

Andra populära val för duschkabiner är sten och stenplattor. Kvarts och andra typer av stenplattor är extremt hållbara, så de är ett bra alternativ om du verkligen vill att din duschkabin ska hålla länge. Shower Wall hävdar att en stenkabin i princip är en livstidsinvestering och är motståndskraftig mot sprickbildning, flisor, skrapning eller mögel.

För – och nackdelar med alla material

Det finns dock nackdelar med att välja sten. Det kan vara enormt dyrt och svårt att installera, särskilt på grund av att det är omöjligt att hitta helt enhetliga plattor. Sten kan också vara lite svårare att rengöra tack vare sin porösa natur och kan behöva behandlas före användning för att säkerställa att den är ordentligt vattentät.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)