Måleri

Vad gör en målare?

Vad gör en målare?

Målaryrket är ett gammalt anrikt arbete och är idag ett populärt karriärsval igen. Att måla idag innebär inte endast användning av pensel och färg, utan kan innefatta sprayfärg, roller och olika tekniska hjälpmedel. Det kan också variera beroende på vilken inriktning man valt. Vissa målar husfasader och byggnader, medan andra målar antika möbler eller köksluckor. Det finns många inriktningar att välja att jobba inom som målare och man kan även rikta in sig på flera saker samtidigt.

Många målare är egenföretagare

Trots att det finns många målerifirmor så väljer allt fler målare att starta eget. Orsakerna kan vara flera, men oftast handlar det om att man vill vara sin egen och att man hoppas på bättre ekonomiska förutsättningar. Det är inte sällan det är målare som varit anställda på ett företag en längre tid, där de skaffat sig erfarenhet och kontakter, som sedan går vidare och väljer att starta eget. Målare är ett av de yrken då det verkligen kan löna sig att bli egenföretagare. Har man eget företag kan man dessutom välja vilken typ av uppdrag man val fokusera på att göra.

Olika typer av måleri

Det är inte bara målning av fasader som målare gör, även om det kan vara en stor del. Målare kan göra allt ifrån oljeporträtt till inredningsmålning. Oftast fokuserar man på en sak, men vissa har en hel rad olika uppdrag. Vissa fokuserar på hantverksmåleri av möbler, industrimålning av exempelvis bildelar, väggmålning av fasad och inne i lägenheter och andra på mer konstnärliga måleriuppdrag. Som målare är det bra att nischa sig och bli riktigt duktig på det man gör. Klicka här för att läsa om tjänster målare utför.

Bli målare

Alla som vill kan bli målare, men det krävs att man har en fallenhet för måleri och är noggrann. Det finns några gymnasiekurser och även vuxenkurser att ta om man vill studera efter man har fyllt 20 år. Studierna brukar ligga på ett eller två år och innefatta mycket praktik. Efter att man blivit klar så följer ett par år som lärling för att man ska kunna blir så bra som möjligt innan man är helt färdig som målare.

Gudmund Ek
Senaste inläggen av Gudmund Ek (se alla)