Fastigheter

Välj rätt säkerhetsdörr

Intresset är stort när det kommer till säkerhetsdörrar. De många förfrågningar som inkommer till företag i denna nisch säger någonting om hur vi tänker på våra hem. Det är dock inte någonting nytt att vilja ha en extra säker dörr till såväl hemmet som till ett kontor eller annan plats. I Sverige har det funnits en rad aktörer i branschen. En av de äldsta har sedan 1964 samlat erfarenhet. De är än idag aktiva och har ett gediget utbud Svenska säkerhetsdörrar. Hur och vad man väljer när man köper säkerhetsdörr är väldigt individuellt. För många är det dock viktigt att man får en dörr som passar in. Bor man i ett lägenhetshus kan man ha behov av en säkerhetsdörr som smälter in i mängden. Är det fråga om en bostadsrätt är det inte heller ovanligt att föreningen tar ett beslut om att ersätta alla dörrar i fastigheten med Svenska säkerhetsdörrar. På så vis kan man få betydligt bättre genomgående säkerhet i fastigheten.

Från 1940 och framåt

När man tittar på olika formspråk för dörrar går det en tydlig och distinkt gräns omkring år 1940. Dörrar som tillverkats föra denna tid var oftare spegeldörrar eller bar annan dekoration medan dörrar som tillverkats senare haft en tendens att bära plana träytor. Om man vill ha en dörr som är modernare i stilen finns en rad olika alternativ att välja bland även när det rör sig om säkerhetsdörrar. De olika säkerhetsklassningarna är enkla att studera för att man skall hitta just de säkerhetsdörrar som passar för stunden.

Är man intresserad av säkerhetsdörrar i den tidigare stilen utgår man från de främsta av säkerhetsdörrar som finns på marknaden. Svenska Woodsteel representerar Italienska Torterolo&Re och har ett stort utbud varianter. När man väljer säkerhetsdörr är det inte bara en fråga om att ha den säkerhetsnivå som önskas. Även om detta utgör en viktig del av valet, behöver man också se till hur säkerhetsdörrarna ser ut i praktiken. För många kan det vara viktigt att ha en dörr som smälter in och som inte i allt för stor utsträckning ser ut som en skyddsdörr. De säkerhetsdörrar som nu finns att införskaffa ser ut som vilka moderna dörrar som helst. Dock med helt annan nivå av säkerhet om man skulle titta bakom den snygga träfasad som vanligtvis klär in stommen av stål och dörrlås.

Juliana Norberg