bostäder

Välja mäklare – Lokala mäklare kan skapa högre pris

Första steget när en bostad ska säljas är att välja mäklare. Inte ett helt lätt val då utbudet är stort och det även skiljer ganska mycket på vad mäklarna erbjuder för tjänster. En sak att tänka på är att söka en mäklare som är ”lokal”. En sak som nämligen är viktig för att ett så högt pris som möjligt ska fås på bostaden är mäklarens lokalkännedom. Att anlita en mäklare i samma stad är för många en självklarhet men man kan tänka ännu mer lokalt än så. Hör med andra som sålt i samma område och hör vilken mäklare som de anlitat. Att anlita en mäklare som har sålt på samma gata tidigare har nämligen två stora fördelar.

Kan närmiljön

För det första är mäklaren redan insatt i området och kanske även i den bostadsrättsförening som eventuellt bostaden tillhör. Därmed är hen medveten om vilka frågor som brukar komma upp på visningarna och vilka frågor som därmed till stor sannolikhet även kommer att komma på kommande visningar på samma gata. Med mer kunskap skapas ett större förtroende. Att som intresserad köpare ställa en fråga och höra att mäklaren måste undersöka saken kan göra att man tappar intresset något. Detta åtminstone om inte svar kan levereras inom en dag till den tilltänkta köparen.

 
Den andra fördelen är att mäklaren mycket väl kan ha lista på de som var med på föregående budgivning av tidigare visningar på denna gata. Därmed kan hen kontakta dem och säga att en ny bostad är till salu på samma gata som de var intresserad av att bo på tidigare. I och med att de varit med budgivning finns ju ett intresse för att bo just där. Att tänka lokalt gällande val av mäklaren kan sägas vara viktigare ju större ort man bor på. Inte minst i Stockholm kan det vara avgörande då mäklarna omöjligtvis kan vara insatta i alla bostadsområdet i miljonstaden.

Gudmund Ek
Senaste inläggen av Gudmund Ek (se alla)