Bygg

Fyll barnens sandlåda med bra sandlådesand

Sandlådan är en plats där barnen kan leka och använda sandleksaker av olika slag. Du har säkert sett sandlådor i ditt grannskap eller på lekplatsen i skolan. De är vanligtvis fyllda med en särskild sorts sand, närmare bestämt sandlådesand. Detta är nämligen en förutsättning för att sandlådan ska komma till sin rätt. Så vad bör du tänka på när du ska köpa sand till din sandlåda?

Vad skall man ha för sandlådesand?

Denna sand bör vara torkad, ren och finkornig. Endast sand som stämmer in på denna beskrivning gör sig bra i en sandlåda. För du vill ju inte att barnen leker i en låda som är fylld med oren eller grovkornig sand! det skall vara lätt att hantera sanden i sandlådan för de yngre barnen samt den skall som sagt vara ren, finkornig och fin för att vara en bra sandlådesand.

Så välj hellre en finare sand som är säker för barn att leka med. Sandlådan blir då en plats för barnen att leka, vara kreativa och utveckla sin finmotorik. Många barn spenderar väldigt mycket tid i sin sandlåda och då är det bäst med en fin och funktionell sand.

Så tar du bäst hand om din sandlådesand

Utöver att köpa rätt sandlådesand bör du även känna till hur du tar hand om sanden på bästa sätt. Det är viktigt att hålla efter i sandlådan för att säkerställa att den är ren och säker att använda. Detta gäller i synnerhet mellan lekstunderna.

Du bör då se till att:

  • Kratta igenom sanden före och efter varje lekstund. När du krattar sanden bör du även passa på att avlägsna eventuella föremål som inte hör hemma i sandlådan. Två exempel på sådana är löv och matrester.
  • Kontrollera så att sanden är torr efter att barnen har lekt med den. Detta för att förhindra att skadliga bakterier frodas i den våta sanden.
  • Täck över sandlådan när den inte används. På så vis förhindrar du att insekter eller större djur använder sandlådan som boplats eller latrin.

Avslutande tankar

När du investerar i bra sandlådesand möjliggör du allt det roliga som förknippas med att leka på stranden. Detta utan att ens behöva lämna hemmets trygga vrå. Barnen blir ofta väldigt kreativa i sandlådan och de minsta kan smaka på sandlådesanden, så ta som sagt hand om sandlådan och dess sand.

Genom att också ta hand om sandlådan kan du känna dig trygg med att den är säker för barnen att leka i. Ditt/dina (och andras) barn kommer dessutom ha väldigt roliga stunder av lek i sanden och slipper utsättas för otäcka bakterier. Rätt sand för bästa upplevelse i sandlådan!

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)