Reningsverk

Minireningsverk – en lösning för fritidshus

För dig som har ett fritidshus eller som bor i en villa är minireningsverk en smart lösning. Detta är ett mindre reningsverk som fungerar på ungefär samma sätt som större kommunala reningsverk. Skillnaden är att minireningsverk är utvecklade för enskilda hushåll där de tar hand om allt från toalett och bad till disk och vatten. En av de solklara fördelarna med den här sortens reningsverk är att du slipper gräva om dem med tiden. Du behöver heller inte oroa dig för elavbrott, minireningsverket tuggar på som vanligt.

Olika sorters minireningsverk

På grund av efterfrågan tillverkas det idag många sorters minireningsverk för privat hushåll. Det finns många olika produkter som gör jobbet. Men för att du ska hitta rätt kan dessa saker vara något att hålla utkik efter i ditt val:

  • Det är CE-märkt
  • Det saknar kemikalier
  • Det kan ersätta trekammarbrunnen
  • Det är utvecklat med en integrerad bakterierening
  • Det saknar rörliga delar och kan därmed inte utsättas för den sortens slitage
  • Det går snabbt och lätt att installera
  • Håller länge, i flera decennier

Var skall man använda dessa små reningsverk?

Många villor är byggda med sitt eget avloppssystem, en egen brunn. Eftersom det är du som är fastighetsägare, måste du ansvara för att systemet ska fungera. Du måste även se till att de restriktioner och krav som kommunen satt följs. Genom att installera ett minireningsverk får du ett fungerande reningsverk med lite skötselbehov samt lång livslängd. Systemet har vanligtvis en inbyggd slamavskiljare som vattnet går genom för att sedan passera någon slags markbädd eller ett kompaktfilter. För att hitta rätt sorts reningsverk för din bostad är det bäst att kontakta försäljare av minireningsverk. Det finns nämligen ett trettiotal olika sorters reningsverk för privat bruk som fungerar på lite olika sätt och som är kompatibla med olika hussystem och villatyper. Man kan kolla på skyddsnivå för att se vad ett specifikt reningsverk klarar av.

Minirengingsverk för grannskap

Det finns även specialanpassade små reningsverk, som går att använda till flera hushåll. Detta kan vara en bra idé om ni är flera som bor i ett grannskap och vill skaffa ett gemensamt minireningsverk som kan arbeta för alla samtidigt.

Gudmund Ek
Senaste inläggen av Gudmund Ek (se alla)