Okategoriserade

Peab AB

Historisk Bakgrund och Expansion av Peab AB

Peab AB, ursprungligen benämnt Paulsson Entreprenad Aktiebolag, har vuxit från ett mindre renhållningsföretag till att bli en av Nordens ledande bygg- och anläggningskoncerner. Grundandet skedde år 1959 av bröderna Mats och Erik Paulsson, och sedan dess har företaget genomgått flera betydande förändringar.

En av dessa förändringar var en sammanslagning med Hallströms & Nisses AB, vilket följdes av en namnändring till PEAB efter att företaget förvärvade stora delar av BPA AB. Dessa steg var avgörande för företagets expansion och dess etablering som en byggjätte i Norden.

Idag rapporterar Peab en omsättning på omkring 57 miljarder kronor och har över 16 000 anställda. Dess verksamhet är utbredd över Sverige, Norge, Finland och Danmark, med huvudkontoret placerat i Förslöv, Båstads kommun.

Viktiga Milestenar i Peabs Historia

 • Grundandet
  • 1959 – Företaget grundas av Mats och Erik Paulsson.
 • Expansion och namnändring
  • Sammanslagning med Hallströms & Nisses AB.
  • Förvärv av stora delar av BPA AB och namnändring till PEAB.
 • Tillväxt och utveckling
  • Expansion till att omfatta verksamhet i hela Norden.
  • Omsättning når 57 miljarder kronor.
  • Över 16 000 anställda i koncernen.

Peab AB i Siffror

År grundat Omsättning Antal anställda Verksamhetsländer Huvudkontor
1959 57 miljarder SEK 16 000 Sverige, Norge, Finland, Danmark Förslöv, Sverige

Fokus på Bygg och Anläggning

I takt med att Peab växte, breddades verksamheten till att omfatta en mängd olika sektorer. På senare år har dock företaget valt att fokusera strikt på bygg- och anläggningssektorn. Detta resulterade i att fastighetsbeståndet avknoppades till det separata bolaget Brinova, som delades ut till aktieägarna 2003. Denna strategiska fokusering har möjliggjort för Peab att stärka sin position som en specialist inom byggbranschen.

Signifikanta Byggprojekt

Peab har varit involverat i flera stora byggprojekt som har haft en betydande inverkan på den nordiska infrastrukturen. Bland dessa märks Friends Arena och Mall of Scandinavia i Solna, Tele2 Arena i Johanneshov, och utbyggnaden av E6 genom Bohuslän. Andra noterbara projekt är Stadion i Malmö och Victoria Tower i Kista, Stockholm. Dessa projekt understryker företagets förmåga att hantera stora och komplexa bygguppdrag.
Denna artikel är även relevant för ämnet Svevia AB.

Ägarstruktur och Utmärkelser

Erik och Mats Paulsson, tillsammans med sina familjer, innehar en majoritetsandel i Peab. År 2007 såldes en betydande aktiepost av affärsmannen Mohammed Al-Amoudi. För deras bidrag till svenskt näringsliv, tilldelades bröderna Paulsson Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj år 2010. Vidare stärkte Mats Paulsson sitt engagemang i samhällsutvecklingen genom att grunda en stiftelse som förvärvade Astra Zenecas anläggning i Lund, vilket lade grunden för Ideon Life Science Village.

Kontroverser och Rättsliga Utmaningar

Peabs engagemang i byggandet av Friends Arena blev föremål för rättsliga utredningar om misstänkta mutor och korruption. En förundersökning leddes av chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption, vilket resulterade i åtal mot flera högt uppsatta personer i Solna kommun, inklusive den tidigare stadsdirektören och kommunstyrelsens ordförande. Erik Paulsson var en av de åtalade men friades från alla anklagelser. Trots detta har Peabs affärsmetoder, särskilt kring offentlig upphandling, ifrågasatts och diskuterats i offentligheten.

Peabs Framtid och Hållbarhetsarbete

Som en stor aktör inom byggbranschen, är Peab inte bara fokuserad på expansion och ekonomisk tillväxt, utan även på hållbarhetsfrågor. Företaget arbetar aktivt med att integrera hållbara lösningar i sina projekt och strävar efter att minska sin miljöpåverkan. Detta inkluderar allt från att använda miljövänliga material till att implementera energieffektiva byggmetoder. Peabs hållbarhetsarbete är avgörande för att säkerställa företagets långsiktiga framgång och ansvar gentemot kommande generationer.
Peab AB är en ledande nordisk bygg- och anläggningskoncern med hållbarhet och kvalitet i fokus.

Slutsats

Peab AB har etablerat sig som en betydande aktör inom den nordiska byggindustrin, med en rik historia och en framtid som präglas av både utmaningar och möjligheter. Genom att fokusera på kärnverksamheten inom bygg och anläggning, genomföra storskaliga projekt, och navigera genom juridiska och etiska prövningar, har Peab visat sin förmåga att anpassa sig och växa i en konkurrensutsatt bransch. Med ett stadigt grepp om hållbarhetsfrågor och en stark ägarstruktur, är Peab väl rustat för att fortsätta sin resa inom byggsektorn.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Strukton Rail AB.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)