Fastigheter

Bygga hus – lösvirke eller byggsats?

Ett av dom första och dessutom största besluten att fatta när man bestämt sig för att bygga sitt eget hus är om man ska bygga det helt från grunden med lösvirke eller om man ska välja en färdig byggsats. Dom olika valen skiljer sig en hel del även om båda såklart kommer att resultera i ett nybyggt hus. Det är klokt att väga för- och nackdelar mot varandra och fundera på vad som passar bäst för en själv.

Bygga hus med lösvirke

Att bygga hus i lösvirke kallas det alltså när huset byggs helt och håller från grunden, med planka efter planka. Till fördelarna med denna metod är att man själv har möjlighet att påverka flera olika delar med bygget, så som materialval, planlösning, tekniska lösningar – ja egentligen allt. Man får ett väldigt unikt och personligt hus och vissa påstår dessutom att det är billigare att bygga ett hus i lösvirke men det beror såklart helt på vilka val man gör och hur huset utformas.

Lösvirke ger frihet vad gäller:

  • Val av material
  • Genomförande
  • Tidsplan
  • Tekniska lösningar

Billigt bygga hus med lösvirke

Däremot är det viktigt att man har rätt kunskaper eftersom det är ett minst sagt stort projekt. Man agerar själv byggherre om man inte lejer bort arbetet som helentreprenad men oavsett kommer det ta lång tid innan huset står helt färdigt. Bygger man sitt eget hus, så får man ju det som man vill i de flesta fall, men man bör ha koll på kostnader, lagar och regler, bygglov, material, kostnader, genomförande, säkerhet samt annat längs vägen mot ett nytt hus.

Bygga hus losvirke

Köpa byggsats hos husleverantör

Det andra alternativet för den som planerar att bygga hus är att köpa en färdig byggsats som helt enkelt levereras i färdiga partier, som sedan monteras ihop. Här finns det idag väldigt många leverantörer att välja bland och många olika stilar. Klassiska hus är ännu populära liksom att dom mer moderna poppar upp både här och där.

Byggsats snabbare än lösvirke

Den här metoden går betydligt snabbare än att bygga i lösvirke eftersom mycket av huset redan är färdigbyggt när det levereras, och det är i regel tillverkaren som löser hela entreprenaden. Nackdelen med en byggsats är att man får ett hus som många andra också har och det blir inte lika unikt och personligt som om man bygger i lösvirke. Däremot kan man såklart göra huset personligt på andra sätt, genom att ändra vissa val och inredning, men då blir det också dyrare.

Byggsats har många fördelar såklart och snabbhet, pris, säkerhet och att man får ett bra stabilt hus levererat av en känd aktör ger ju många fina fördelar gentemot att bygga sitt hus själv med hjälp av lösvirke. Man skall ta sig en rejäl funderare innan man sätter igång med sitt husbygge och vara noga vad gäller planering ich genomförande oavsett vilken typ av hus man skall bygga.

Fördelar och nackdelar med byggsats

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen när det kommer till att bygga hus. En byggsats har idag hög kvalitet och ger ett bra resultat och det väldigt snabbt. Att bygga i lösvirke tar tid men å andra sidan är man helt fri att göra precis som man vill och man kommer att få ett unikt resultat. Se mer om husbygge på lbhus.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)