Badrum

Stambyte och projektering för bostadsrättsföreningen

Stockholm: Det är styrelsen i en bostadsrättsförening som är ansvarig för att driva frågor gällande renoveringar som ligger på föreningens ansvar. Generellt kan man säga att föreningen har ansvar för det som ”är gömt bakom väggarna” medan bostadsrättsinnehavaren har ansvar för allt synligt. Det är därmed föreningen som ska bekosta och planera eventuellt stambyte.

Vägen från att frågan kring stambyte har lyfts av styrelsen till att det sedan genomförs är ofta ganska lång. Det är ett mycket stort projekt så både objektiva undersökningar och projektering behövs för allt ska landa rätt. En advokatfirma med fokus på just bostadsföreningar presenterar några punkter som gäller för stambyte i Stockholm och just bostadsrättsföreningar.

Styrelsen tar beslutet

Styrelsen har det juridiska ansvaret och kan därmed ta beslutet kring att genomföra stambyte. Men på grund av frågans storlek är det vanligt att det tas upp på stämma så att alla kan yttra sig i frågan. Kommer däremot stambytet innebära att medlemmarnas badrum måste rivas ut klassas det som ”omfattande åtgärd” vilket innebär att ett beslut på stämma krävs. Ett beslut där det krävs 2/3 majoritet för att beslutet ska gå igenom.

Inget krav på ersättningsbostad

Under själva renoveringen kan man generellt bo kvar. Men på grund av de höga ljuden väljer många att bo hos vänner eller bekanta. Andra tar in på hotell eller vandrarhem. Även om man får förhöjda kostnader är det inte något man kan begära ersättning för.

Går inte att vägra

Det finns tillfällen där boende har ”satt sig på tvären” och velat stoppa stambyte i Stockholm. Det har till och med gått upp i hyresnämnden. Det är däremot extremt sällan som hyresgästen får rätt i dessa fall. När Hem & Hyra kontrollerade 1943 ansökningar där hyresgästen motsatt sig renovering från hyresvärden har de fått fel i 99% av gångerna. I en bostadsrätt är det ännu större risk att förlora ärendet. Med en bostadsrätt är det föreningen som äger fastigheten och därmed även har ansvar för att förvalta den. Skulle en person vägra släppa in hantverkare kan styrelsen besluta om handräckning där Kronofogden alltså handgripligen får ta bort personen från bostaden.

Kostnader hamnar på medlemmarna

Det är medlemmarna i en förening som delar på kostnaden för renoveringen. Detta oavsett om mer eller mindre arbete behöver utföras hos den enskilda medlemmen. Det finns exempel där ett stambyte i Stockholm ökade avgiften med över 100 %. Allt beror på hur mycket pengar som föreningen har i kassan och hur stora lån som måste tecknas.

Teodor Axelsson
Senaste inläggen av Teodor Axelsson (se alla)